Hét országra szóló találkozó

Hét országra szóló találkozó
2013. április 9-én az I am a child, I want to be recognized (Gyerek vagyok, ismerj meg) Comenius iskolai együttműködési program keretében Bulgáriából, Németországból, Görögországból, Törökországból, Lengyelországból, Olaszországból és Görögországból 27 diák és 20 pedagógus látogatott a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába.

Az egy hetes program során megismerkedtek az iskolával, a várossal, jártak az Archeoparkban, Miskolctapolcán a Barlangfürdőben, lovasbemutatón a Hortobágyon, illetve készültek arra a bemutatóra, amely Hamupipőke és a Grease történetét dolgozta át a mai gyerekek problémáit bemutatva (elvált szülők, munkanélküliség, dohányzás, alkohol, egészségtelen étkezés, drog, tolerancia hiánya stb.).

Korábbi találkozókon megfogalmazták a problémákat, történetet írtak, szövegkönyvet alkottak, szerepeket osztottak ki és tanultak meg. A nemzetközi előadások azonban itt, Debrecenben álltak össze nagy sikerű produkciókká. A gálaműsort több száz gyerek és érdeklődő szülő nézte meg az iskola aulájában. A műsort a művészeti iskola 7 nemzet táncaiból ízelítőt adó produkciója és az eddigi találkozókat bemutató vetített képes show színesítette.

A Comenius program remek lehetőség új tapasztalatok gyűjtésére, hiszen mindig az adott ország iskolarendszerével, az iskolában használt módszerekkel is ismerkedünk. Jó alkalom arra, hogy barátságok szövődjenek. Remek hozadéka a programnak a diákok nyelvi készségeinek, kommunikációs képességeinek fejlődése. Megtapasztalják a világ és a kultúrák sokszínűségét, felfedeznek hasonlóságokat, különbözőségeket. Toleranciára és empátiára nevel. Pedagógiai haszna óriási.