Hepatitis C – ma már gyógyítható a betegség

Hepatitis C – ma már gyógyítható a betegség
© Fotó: sciencedaily.com
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Életmentő lehet a betegek számára a korai diagnózis.

Magyarországon hozzávetőleg 50 ezer emberre tehető a hepatitis C vírussal fertőzöttek száma. A Párizsban 2018 áprilisában lezajlott nemzetközi májbetegség konferencián szakértők megerősítették, hogy a korszerű, új gyógyszerekkel lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a vírus. Ezek a készítmények térítésmentesen állnak rendelkezésre a magyar betegek részére, így – amennyiben a többnyire tünetmentes fertőzöttségre fény derül – több ezer hazai érintett kerülheti el a halálhoz vezető májzsugort és májrákot. A hepatitis C vírus (HCV) elsősorban vérrel, vérkészítménnyel vagy vérzéses beavatkozással, tevékenységgel terjedő fertőző betegség. Napjainkban a legfőbb fertőzési út az intravénás kábítószer-használat. Ritkább az egyéb, legtöbbször szintén vérzéssel kapcsolatos átviteli mód: szülés, szexuális átvitel, felszippantható kábítószer, az orrnyálkahártya sérülése, közös szippantó eszköz esetén, nem megfelelő higiénés körülmények között végzett akupunktúra, tetoválás, test­ékszer behelyezése, közös borotva-, manikűrolló-, vagy fogkefehasználat, illetve orvosi beavatkozások, pl. vesepótló kezelés (dialízis).

Megerősítették a szakemberek

A hepatitis B és C vírus fertőzöttség vizsgálata nem része a rutin betegellátásnak, éppen ezért indokolt esetben célzott szűrővizsgálatra van szükség. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciója megerősítette: az időben történő felfedezéssel és kezeléssel megelőzhető a májzsugor, elkerülhetők a súlyos következmények; a korszerű, új gyógyszerekkel pedig lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a vírus.

A betegségről, a veszélyeztetettségről és a kezelési lehetőségekről bárki tájékozódhat a betegszervezetek és szakmai társaságok honlapjain (www.hepacare.hu, www.hepreg.hu), valamint háziorvosánál.

HBN