Hende Csaba: meg kell erősíteni a katonai képességeket!

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – A honvédelmi miniszter szerint meg kell erősíteni a katonai képességeket a szűkös anyagi helyzethez mérten; több képességet nem veszíthet a honvédség.

 

Hende Csaba kedden Budapesten, a katonai és légügyi attasék éves értekezlete előtt elmondott beszédében kiemelte: ilyen időkben különösen fontos, hogy “emberi erényekkel, jobb szervezéssel és több munkával váltsuk ki a hiányzó anyagiakat”. Ezen a területen különösen fontos a katonadiplomácia területe – fűzte hozzá.

A tárcavezető azt mondta, hogy az idei értekezlet bizonyos szempontból történelmi, hiszen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat év elejei megalakulása óta először tartanak ilyen találkozót.

Hende Csaba közlése szerint a Honvédelmi Minisztérium kapcsolatrendszerének elsődleges iránya a NATO és az Európai Unió tagországaival történő együttműködés. “Hazánk biztonságának egyik alappillére az ország euroatlanti értékek iránti elkötelezettségén alapuló NATO- és EU-tagság” – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy az attasérendszer átalakítása már az idén megközelítőleg 45 millió, 2013-tól pedig 190 millió forint megtakarítást eredményez, miközben a katonadiplomáciai képviseleti és nemzeti érdekeink nem csorbulnak.

Az eddigieknél is fokozottabb mértékben kell érvényesülnie a szakmai ésszerűségnek, a szigorú takarékosságnak és a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásának – hangsúlyozta.

Hende Csaba elmondta azt is, hogy a nemzeti katonai stratégia ügyében lezárultak a szakmai és a tárcaközi egyeztetések; a kérdésben a nyár után ötpárti egyeztetést tartanak.

 

 

bny \ bBAB \ bám \ ppd

 

MTI

Címkék: