Helyünk a gazdaságban

A megyei kamara hagyományosan minden év végén elkészíti gazdasági elemzését, amiben jobbító szándékú törekvéseket is megfogalmaznak.

Ennek elemeit az MSZP Titkári Klub összejövetelén is bemutatták a párt miskolci központjában, amit megelőzően Bihall Tamás, a kamara elnöke és Káli Sándor, Miskolc polgármestere sajtótájékoztatón fogalmazta meg a város eredményeit és a célokat.

Bihall Tamás azt emelte ki: a városban 30 ezer munkahely szűnt meg a kohászat és a bányászat leépülésével, ami olyan mértékű változást hozott Miskolcon, aminek kiheverése 20-30 évet is igénybe vehet. Mint mondta, nagyjából félúton járunk, de jó úton haladunk és vannak biztató jelek.  

Kiszámíthatóbb lenne 

Ugyanakkor vannak szükséges lépések, ilyen a gazdasági élet szereplőinek bevonása a város döntéseibe, a szakképzés átalakítása, az egyablakos befektetői ügyintézés bevezetése, legalább további egy nagybefektető idecsábítása, valamint a kereskedők érdekében fogalmazott meg egy változtatást, a sétálót megújító Plaza projektet érintően.

A kamara kiszámíthatóbbnak tartaná, ha nem évenkénti 10 százalékos bérletidíj-emelést hajtana végre az önkormányzat, hanem csak inflációazonosan drágítana. A polgármester a felsorolt javaslatokat megfontolásra érdemesnek tartotta, míg a befektető idecsábítása kapcsán azt emelte ki, a gazdasági tárcánál erősíteni kell a város ismertségét, bemutatni adottságainkat, hogy Miskolcot ajánlani tudják a befektetőknek.

OlKa