Helyi járat támogatása

A pályázat során a barcikai önkormányzatnak legalább a támogatás mértékének megfelelő összeggel kellett beszállni.

A Borsod Volán közszolgáltatási szerződés szerint végzi a város helyi közlekedésének ellátását. A menetjegy legmagasabb értékének megállapítása az önkormányzat feladata. Barcikán az utasok jelentős részét kombinált bérlettel a helyközi autóbuszok szállítják, a kapcsolódó bevétel a helyi, míg a költség a helyközi üzletágnál jelentkezik.  

Ellátási kötelezettség 

A vonatkozó törvény nem csak az önkormányzatok ellátási felelősségét állapítja meg, hanem az állami normatív támogatásról is rendelkezik. A barcikai önkormányzat – pályázat alapján – mintegy három millió forintban részesült, melyet továbbutaltak a szállító cég részére. A kiegészítő – hasonló nagyságrendű – összegről is döntöttek és átadták a Borsod Volánnak. A hatályos közszolgáltatási szerződés része a menetrend , mely módosításának hatáskörét a testület a polgármesterre ruházta át. 

Ötszázalékos emelkedés 

Az új viteldíjak mértéke a következők szerint alakul: a teljesárú vonaljegy 105 forintba kerül, az összvonalas havi bérlet 1800 forintba. Ez utóbbi érvényessége a hónap első napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes. A kombinált összvonalas bérlet 2410 forintba, a tanuló és nyugdíjas havi bérlet 580 (összvonalas) valamint 780 (kombinált) forintba kerül.

P.Gy.