Helyet keresnek a Guinness-rekordnak készülő ólomhuszárnak

Helyet keresnek a Guinness-rekordnak készülő ólomhuszárnak
Otthont keresnek Miksának, a Fejér megyei Rácalmáson készülő óriás ólomhuszárnak.

Lassan kész a 11 méter magas szobor mintája. Három és fél éve készül a Guinness-rekord címre is pályázó alkotás, de ahhoz hogy végleg elkészüljön, szükség lenne egy olyan méltó helyet biztosító településre, amely anyagi hozzájárulást is tudna adni.

Az ólomhuszár 11 méter magas lesz és 15-20 tonna súlyú. Hagyományos öntési eljárással, és teljes egészében ólom és színesfém borítással készül. Egy vas vázon fog állni, a belső üreget betonnal öntik ki, majd erre kerül rá az ólom.

90 százalékban kész az öntéshez szükséges gipszforma. Ehhez 1 tonna gipszet használt fel Rohonczi “ROHO” István, a szobrot készítő művész. Azt szeretné, ha augusztus 20-án megünnepelhetnék, amikor a minta teljesen elkészül – mondta a Független Hírügynökségnek .

Pénzkérdés, hogy mikor készül el véglegesen a szobor

A szobor világrekordnak is készül, ezen túl találkozóhely, emlékhely és akár turisztikai nevezetesség is lehet. A cél, hogy olyan helyet találjanak neki, ahol az emberek szeretik, megbecsülik.

Pénzkérdés, hogy mikor készül el véglegesen a szobor. Eddig hatmilliót költöttek rá, de 30-35 millió is lehet a végösszeg. Azt szeretnék, ha ahova kerül, ott a település a költségekhez is hozzá tudna járulni- tudtuk meg az alkotótól.

– Független Hírügynökség –