Helycserés támadás a Spanyol Nagydíjon

Danyiil Kvjat
Danyiil Kvjat - © Fotó: Getty Images
Nem nézték jó szemmel Kvjat ténykedését, száműzték a Toro Rossóhoz.

A Forma-1-es szezon elérkezett a már nagyon várt európai részhez, hagyományosan a Spanyol Nagydíjra érkeznek vissza a csapatok a tavaszi Európába. Mindjárt szenzációval nyit a barcelonai futam: Danyiil Kvjat és Max Verstappen helyet cserél csapataikban. Kvjat visszatér a Toro Rossóhoz, miközben a fiatal holland a Red Bullba „repül át”.

Nem nehéz kitalálni mi áll e döntés hátterében. A Red Bullnál nagyon nem vették jó néven a fiatal orosz legutóbbi mélyrepülését és többszöri valós vagy vélt „támadását” Sebastian Vettellel szemben.

A Circuit de Catalunya az első olyan pálya idén, ahol a kisebb és a nagyobb csapatok is bevetik a szezon első fontosabb változtatásait. A Spanyol Nagydíjat követően a csapatok két napra maradnak Barcelonában, hogy teszteljék újításaikat. A Sauber viszont biztosan ki fogja hagyni ezt a tesztelést, mivel elmondásuk szerint nincs olyan újdonságuk, amit ki kéne próbálni.

A hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínét, a barcelonai pályát nagyon jól ismerik a csapatok. A többi európai helyszínhez képest viszonylag enyhébb időjárása miatt mindig is sokat használták tesztelésre.

Próbára teszi

A szezon első négy versenyét követően egyértelműen látszik a Mercedes és azon belül is Nico Rosberg fölénye. Érdekes, hogy tavaly ilyenkor ugyanezt Lewis Hamiltonról mondhattuk el. A címvédő világbajnok azonban idén tetemes lemaradással áll az egyéni ponttábla második helyén német csapattársához képest.

Ez a versenypálya igazán próbára teszi az autók aerodinamikáját, hiszen gyors és lassú kanyarkombinációkkal van tele. A hosszú célegyenes után erősen kell fékezni az első kanyarba menet, s ez azon kevés lehetőségek egyike, ahol előzni lehet a pályán. Hétvégére ezúttal is napos időt jósolnak, így a szokásos változékonysággal most valószínűleg nem kell számolnia a csapatoknak. A 66-körös Spanyol Nagydíj május 15-én, vasárnap 14 órakor veszi kezdetét (Tv: M4 Sport). A körrekordot Kimi Raikkönen tartja 2008-ból, ideje 1 perc 21,670 másodperc. 2015-ben Nico Rosberg révén Mercedes-siker született, a második helyen Lewis Hamilton (Mercedes) ért célba, a bronzérem pedig Sebastian Vettelé (Ferrari) lett.

– Amber PR –