Helyben tartani a hallgatót

Az agrárképzésben részt vevő hallgatók a gyakorlati munkába is belekóstolhatnak
Az agrárképzésben részt vevő hallgatók a gyakorlati munkába is belekóstolhatnak - © Fotó: Egyetem
Nyíregyháza – Tervezik, hogy a duális képzést a járműmérnöki szakon is bevezetik az egyetemen.


Továbbra is a duális képzésre alapoznak a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének oktatói, de a hatékonyság növelésének érdekében az úgynevezett kooperatív képzés, főként a műszaki és agrár szakokon, az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapna a közeljövőben. Utóbbi esetben a hallgatók először elméleti tudással vértezik fel magukat az iskolapadban, és csak ezután vennének részt a gyakorlati képzésben – tudtuk meg dr. Kovács Zoltántól, a Műszaki és Agrártudományi Intézet vezetőjétől, rektorhelyettestől. Kiemelte: az akkreditációs bizottság jóváhagyta a műszaki felsőoktatási szakképzést, így a jövőben elindulhat ez a műszaki mérnökasszisztens szakképzettséget adó szak is. Emellett tervezik, hogy a járműmérnöki szakon is bevezetik a duális képzést az egyetemen. Dr. Kovács Zoltán szerint főként az utóbbi lehet vonzó a fiatalok számára, hiszen a végzett hallgatók a járműipari cégeknél viszonylag gyorsan állást találhatnak maguknak. A duális és a bevezetendő kooperatív képzés sikerét bizonyítja, hogy a diploma megszerzése után a most végzettek közül ketten az Eissmann-nál találtak állást Nyíregyházán. – Célunk, hogy a megfelelően képzett munkaerőt helyben tartsuk – összegzett dr. Kovács Zoltán.

A nagypapa is ide járt

Prof. dr. Simon László rátért az agrárképzésre, mikor kijelentette: a gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően a végzett hallgatók nyolcvan-nyolcvanöt százaléka a családi gazdaságában folytatja a munkát. – Volt olyan hallgatónk, akinek a nagypapája is hozzánk járt az 1960-as években, ami egyébként a pilótaképzésre is igaz – tette hozzá dr. Simon László, aki beszélt az egyetem falai közt végzett kísérletekről is. Ezek fókuszában a szárazságtűrő növények, a klímaváltozás, az energia­növények és a talaj vízmegtartó képessége, valamint az ökogazdálkodás áll.

A szakember kiemelte: utóbbi témakörében tavaly októberben dr. Tóth Csilla szervezésében Őshonos és tájfajták – Ökotermékek – Egészséges táplálkozás – Vidékfejlesztés címmel sikeres konferenciát is rendeztek az egyetemen, ennek egyik vendége volt a neves osztrák ökogazdálkodó, Alfred Grand. Kitért az intézet szerteágazó külföldi kapcsolatrendszerére is, mikor az Erasmus- és CEEPUS-programok eddigi tapasztalatait összegezte, illetve az Ungvári Állami Egyetemmel közös projektjét mutatta be lapunknak.

Több területre

Dr. Sikolya László két szakirányú továbbképzési szakot emelt ki: a munka- és tűzvédelmi szakmérnöki képzést, valamint kihangsúlyozta a repülőmérnöki alapszakot is, utóbbi azért is kiemelt terület, mert mérnöki végzettséget ad, de a diplomával pilótaként is el lehet helyezkedni. – Szeretnénk a duális és kooperatív képzéseinket 2021-re minél több területre kiterjeszteni, mely jelenleg hat szakon érhető el az egyetemen, az agrárképzés felé is nyitottunk, szeretnénk a járműmérnöki szakot is bevonni a duális és kooperatív képzési formába – tekintett előre Dr. Sikolya László. Dr. Szigeti Ferenc hozzátette: a képzési struktúrát szeretnék a vállalatok igényeihez igazítani, ahogy a tananyag elkészítésébe is bevonják a régió cégeit. – Szakmai konferenciákat szervezünk, külső előadókat hívunk meg, pályaorientációs napokat tartunk, a nyílt laboratórium program keretében pedig a tudományos munka kulisszái mögé pillanthatnak be a középiskolások – sorolta dr. Szigeti Ferenc.

Dr. Szabó Béla a Nyíregyházi Egyetem tangazdaságában végzett munkáról beszélt. Kiemelte: közel 140 hektárt művelnek ökológiai gazdálkodásban, együtt dolgoznak és publikálnak a hallgatókkal.

Precíziós gazdálkodás

– Tápanyag-utánpótlási kísérleteket végzünk, a tápanyag-visszapótlás hagyományos módszerei mellett az ökogazdálkodásban nagy jelentőséggel bíró zöldtrágyázás hatásait vizsgáljuk, itt elsősorban a szöszös bükköny és a csillagfürt kap főszerepet. A precíziós gazdálkodás is egyre inkább előtérbe kerül, újabb GPS-vezérelt automata kormányt szereltünk fel az egyik traktorunkra, gyomfésűt és infrás sorközművelő kultivátort szereztünk be. Ezen eszközök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hagyományos gazdálkodás mellett az ökológiai gazdálkodás alapjaival is megismerkedhetnek tangazdaságunkban a fiatalok.

TG