Helyben képezhetik az ápolókat

Helyben képezhetik az ápolókat
Ha módosítás nélkül lépett volna életbe a rendelet, az megbénította volna a betegellátást.

Bízunk benne, hogy Székely Tamás egészségügyi tárcavezető szóbeli ígéretét beváltja, s helyben letehetik szakápolóink az infúzióbekötéshez vagy intravénás injekció beadásához szükséges licenc-vizsgát, mely nélkül a minisztériumi rendelet értelmében az iménti tevékenységeket mostantól csak orvosi írásbeli engedély birtokában végezhetik – mondta lapunknak dr. Kincsesné Szónya Katalin, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház ápolási igazgatója.

– Úgy tervezzük, jövő kedden összállítjuk a szükséges vizsgaanyagot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a megyénkbeli egészségügyi intézmények ápolási vezetőivel – mondta Kincsesné, aki a MESZK megyénkbeli szervezetének elnöke is.

Ha ezt elfogadják, s a tárcavezető is beváltja ígéretét, elképzelhető, hogy plusz költség nélkül, abban az intézményben tehetik le a vizsgát a dolgozók, ahol munkájukat végzik.

Megyénkben jelenleg több mint ezer szakápolót érint a kompetencia rendelet, amely – Kincsesné szavai szerint – az eredeti feltételek életbe lépése esetén komoly akadályokat gördíthetett volna a zökkenőmentes betegellátás elé. A csütörtöki módosítás értelmében azonban fél év áll az érintetteknek rendelkezésére a szakvizsga letételére.

 
Még több felelősség, ugyanannyi pénz
  
Nemcsak a képzés, de a plusz javadalmazás, sőt a vizsga „kötelezősége” sincs szabályozva. – A felelősség miatt fontos tisztázni, hogy mi az orvos és mi a szakápoló feladata, ezt hivatott szabályozni a most életbe lépett egészségügyi minisztériumi rendelet. A baj csak az, hogy elhamarkodott volt, mert a szabály hamarabb készült el, mint ahogyan a követelmények teljesítéséhez elengedhetetlen vizsgafeltételek meg lettek volna– véli dr. Kincsesné Szónya Katalin, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház ápolási igazgatója. Hangsúlyozta: szerencsére a módosított szabály már nem fenyegeti fennakadással a betegellátást.
Ennek értelmében, csütörtöktől számítva 180 nap áll a szakápolók rendelkezésére, hogy letegyék azt a „licenc-vizsgát”, mely feljogosítja őket az intravénás injekció, a katéter vagy az infúzió önálló bekötésére, mely korábban hozzátartozott a napi rutinhoz.
 
Nem kell aggódni
  
– Vajon mennyi terhet lehet még az ápolókra róni? – kérdezett vissza dr. Zékányné Rimár Ilona, a Kenézy Kórház Nonprofit Kft. ápolási igazgatója, amikor a témáról faggattuk. – A nővérek is kevesen vannak. A saját munkájukat is nehezen tudják ellátni. E most életbe lépett rendelet azonban nem határozza meg, hogy kötelező-e letteniük a vizsgát vagy nem. Ráadásul a fizetések emelésére sem lehet számítani, a megnövekedett felelősség ellenére – folytatta.
Kérdésünkre – kell-e aggódnunk, hogy az ápolók, ha nem kötelező, inkább kihagyják a vizsgát – azonban megnyugtató választ adott. – Ebből, szerintem, a legtöbben presztizs kérdést csinálnak majd, hiszen ezzel a „papírral” hivatalosan is olyan munkát végezhetnek, mint az orvosok. Persze lesznek olyanok is, akik nem teszik le a vizsgát, de nem ez lesz a jellemző – véli Zékányné.
 
Százakat érint
 
– Jelenleg kórházunkban a betegágy mellett dolgozó 300 fő mintegy 30 százalékát érinti a rendelet, akik egyébként eddig is az oszályos orvos vagy főnővér engedélyével végezték feladatukat, így ebben a rendeletmódosítás életbelépésével nem lesz nagy változás – mondta csütörtökön dr. Kincsesné Szónya Katalin, megjegyezve: ezeket eddig is csak az csinálhatta, aki rendelkezett a megfelelő elméleti és gyakrolati tudással. A Kenézy-kórházban dr. Zékányné Rimár Ilona tájékoztatása szerint a szakápolók felét, 361 embert érinti a változás.
Ők a szükséges vizsga megszerzéséig szintén írásos engedéllyel végezhetik a korábban napi rutinként végzett feladatokat.