Helyben kell megoldani a romák boldogulását a felzárkózásért felelős államtitkár szerint

A romáknak, Európának és az uniós tagországainak is közös érdeke, hogy a cigányok szülőföldjükön tudjanak boldogulni és ne kelljen elvándorolniuk – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár.

Hozzátette: ez az unió közös keretstratégiájának is része kell legyen. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogy a nemzeti rendszerek mennyire serkentik a munkavállalást, a jó gyakorlatokat pedig össze kell gyűjteni.

Balog Zoltán szerint a romaügy nemzetpolitikai kérdés, aminek az uniós soros elnökség alatt is kiemelt figyelmet szánnak. Mint mondta, szeretnék elkerülni a kivándorlásokat, anélkül, hogy a szabad mozgást korlátoznák. Példaként említette Franciaországot, ahol a cigányok a szervezett bűnözés áldozatai lesznek, amely mások nyomorából gazdagodik. A felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: a közös keretstratégiába bele kell venni, hogy a cigányok szülőföldjükön boldoguljanak, ne kelljen elvándorolniuk.

Magyarország fontosnak tartja bemutatni a roma kulturális értékeket

Emellett meg kell vizsgálni a nemzeti rendszereket, mennyiben segítik a cigányok ottmaradását és aktivitását, a jó példákat pedig össze kell gyűjteni – tette hozzá. Az államtitkár arról is beszámolt: az uniós elnökség alatt Magyarországfontosnak tartja bemutatni a roma kulturális értékeket, amely a magyar kultúrához is nagyban hozzájárul.

A sajtótájékoztatón Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke arról beszélt: az elmúlt 20 évben szinte semmi sem történt a cigánykérdésben, sok tekintetben pedig romlott a helyzet, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Hozzátette: ez messzemenően európai ügy, amire európai megoldás kell. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint az egyházakat is mozgósítani kell a kérdésben.

– Független Hírügynökség –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek