Helyben hagyták az enyhébb büntetéseket

Az ügyészség súlyosbította volna B. Tamás szabadságvesztését, de a bíróság másként látta.

Jogerősen is pont került az utóbbi évek egyik legkomolyabb kábítószerterjesztője ellen még 2005-ben indult büntetőeljárás végére. Az amatőr ralibajnokként is ismert B. Tamás ügyében a Debreceni Ítélőtábla dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa kis változtatással – mellőzve egy vádlott pénzbüntetését – gyakorlatilag helybenhagyta a megyei bíróság megismételt elsőfokú eljárásában hozott 6 év 6 hónap börtönbüntetést.

10 év fegyházzal sújtotta
A megyei bíróság 2007-ben 10 év fegyházzal sújtotta a 2000-es évek első felében több dílert és kábítószercsempészt foglalkoztató férfit, aki maga is drogbeteg. Az ítélőtábla a következő év elején eljárási szabálytalanságok miatt az ügy újratárgyalásáról döntött. A megismételt eljárásban szinte minden vádlott enyhébb büntetést kapott.
B. Tamás 4 évet töltött előzetes letartóztatásban, de mivel a jogerős ítélet ennyi idő alatt nem született meg, lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra került. Most újra a rácsok mögé kell vonulnia (halasztást kér és olyan elhelyezést, melyben függőségének kezelése).
Hollandiából hozták
A debreceni férfi és társai Hollandiából hoztak be marihuánát, hasist, kokaint és amfetaminokat, s régiónkban terjesztették. B. Tamást 2005. márciusában a Nagyerdőn el akarták fogni a kommandósok, de autójával elmenekült. Kis híján elgázolt egy rendőrt, ennek ellenére a hivatalos személy elleni erőszakot megúszta 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönnel. A fellebviteli főügyészség súlyosbította volna a büntetését, ám a táblabíróság másként látta. A többi vádlott szintén szabadlábon van, ők 1 év 8 hónaptól 4 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel bűnhődtek.
 
HBN–RaL