Támogatás megyei óvodáknak

Akt.:
Támogatás megyei óvodáknak
© Illusztráció: Matey István
Hajdú-Bihar – A minisztérium közel 205,6 millió forinttal támogatja az óvodafejlesztést.

Bihartorda, Hajdúsámson, Monostorpályi és Nyíradony részesült abban a támogatásban, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumtól lehetett igényelni óvodai fejlesztésekre. A majd’ 2,5 milliárd forintból 64 településnek jutott. A támogatás annak szól, hogy 2015 szeptemberétől az óvodáknak fel kell venniük a harmadik életévét betöltött gyermekeket, valamint felvehetik azokat is, akik a harmadik életévüket a felvételétől számított fél éven belül betöltik.

Megszólaltattuk a négy érintett hajdú-bihari település vezetőit is ezzel kapcsolatban. – Bihartordán a 29,1 milliós támogatásból egy plusz­termet tudunk kialakítani – nyilatkozott Módos Imre polgármester, aki elmondta, az intézményt utoljára hét éve tudták felújítani. – A közeljövőben ötven fölé kúszhat óvodásaink száma, de a bővítéssel megoldódnak gondjaink. A növekedés részben a nevelőszülők megnőtt számából fakad, akik fiatal gyerekek gondozását vállalják – fogalmazott Módos Imre.

– A rendelkezés Hajdúsámsonban 688 gyermeket érint. Jelenleg az óvodában 500 férőhely van, melyhez az önkormányzat a pályázat alapján 75 fő vonatkozásában tervez bővítést – válaszolta a város polgármestere, Antal Szabolcs. A 112,5 milliós támogatásból három új, 25 férőhelyes csoportszobát építenek, amivel a politikus szerint megoldódik a helyhiány.

– Bár a gondjainkat csak részben oldja meg ez a közel 26,5 millió forint, de már ebből is meg tudjuk valósítani, hogy egy húszfős bölcsődei csoportot indíthassunk az óvodán belül – osztotta meg velünk Szabó József, Monostorpályi polgármestere. Elmondta, bölcsődei csoportjuk jelenleg az egyik óvodaiba integrálva működik, emiatt több családot is vissza kellett már utasítaniuk az elhelyezések kapcsán. A pénzből az intézményben a jelenlegi csoportszobákat az előírásoknak megfelelően tudják átalakítani. Ehhez a jelenlegi, keskeny folyosókon levő öltözők is új helyre fognak kerülni. Nyíradonyban évek óta probléma a körzetbe tartozó gyerekek elhelyezése. Az előzetes felmérések szerint 25-30 óvodás korúnak nem tudott helyet nyújtani az önkormányzat, s ez a szám tovább nőhet. – Az elnyert támogatás reményeink szerint a jelenlegi óvoda épületének foglalkoztatóval és kiszolgáló helyiségeivel történő bővítésére nyújt pénzügyi fedezetet. A fejlesztéssel az óvodáskorú gyermekek elhelyezését egyelőre biztosítani tudjuk – árulta el Benő János főjegyző, hozzátéve: ezt csak az első ütemnek tekintik, vannak további terveik.

HBN–VÉZS