Helyi közélet

2015.03.14. 15:08

Sarcolják a piac árusokat?

Debrecen - Elégedetlen a Nagypiacon dolgozó kereskedők egy része a parkolással és a mosdóval.

Debrecen - Elégedetlen a Nagypiacon dolgozó kereskedők egy része a parkolással és a mosdóval.A Vár utcai Nagypiac asztalain árusító egyik, – nevének titokban tartását kérő – kereskedő állítása szerint hiába panaszkodnak évek óta, továbbra sem oldódtak meg az árubeszállítással és a parkolással kapcsolatos problémák. Elmondta: neki és társainak legnagyobb gondja, hogy mindössze 40 perc áll rendelkezésükre arra, hogy az épület alatti szinten ingyen kipakolják az árut. Ha lejár az idő, háromezer forintra büntetik őket. A rakodás után a kipakolt kisteherautókkal (amíg tart a piac) az árusok szeretnének leparkolni. Erre legközelebb a piac alatti alagsor másik oldalában, egy fallal leválasztott teremgarázsban van lehetőség, de azok a helyek szerintük nagyon drágák, 15 ezer forint a díj egy hónapra. A kereskedők úgy gondolják, hogy ennek a parkolónak az üzemeltetője visszaél helyzetével, sarcolják őket. (A szomszédos áruház felső parkoló szintjeire teherkocsival nem lehet felmenni.)

A kereskedők másik problémája, hogy ha a piac mellett a földszinten, az iskola felől megáll egy autó és a sofőr például egy zsák krumplit akar kihozni, vagy bevinni, a közterület felügyelők 10-30 ezer forintra büntetik.

Kevés parkoló épült

– A Nagypiacon 300 elárusító asztal és 30 üzlet található, melyeket 90 százalékban a föld alatti szintről, liftek segítségével töltenek fel áruval. Ehhez képest mindössze 22 olyan parkolóhely áll ott rendelkezésre mely rakodásra alkalmas. A pince viszonylag kis mérete miatt ezt nem lehet növelni – ismertette a helyzetet dr. Ónadi János, a Debreceni Közterület Felügyelet piaci osztályának vezetője az alagsorban állva. Elmondta: a szűkös rakodótér miatt nagyon nehéz biztosítani, hogy nyitásra az összes áru a helyére kerüljön, zárás után pedig mindenki el tudjon pakolni. Ezért kellett a házirendben 40 percre korlátozni a maximális rakodási időt. Ha nem így lenne, káosz alakulna ki – tette hozzá az illetékes.

Rugalmasan kezelik

– Ugyanakkor ha valaki olyan nagy mennyiségű árut hoz, amit nyilvánvalóan nem tud a megadott idő alatt lerakni és ezt jelzi valamelyik piacfelügyelőnek, nem fogjuk megbüntetni. Sőt amennyiben a kereskedő előre szól megengedjük, hogy a vevő például két zsák krumplit pakoljon be lent az autójába – jelentette ki Dr. Ónadi János.

Hozzátette: a nagyobb gondot az okozza, hogy az árusok a rakodás után szeretnének ott parkolni. Információink szerint, a pincében fallal elválasztott teremgarázs nem a piachoz tartozik, magánkézben van. Annak díját a tulajdonos szabja meg.

– A földszinten, a Rákóczi utca felől bejövő kis utca mellett található szabad terület csak látszólag alkalmas parkolásra és két részre oszlik. A Vár utca felőli terület húsbeszállítási útvonal. Oda csak az mehet akinek ehhez megfelelő egészségügyi könyve van. Az áruház felé eső néhány négyzetméternyi rész nem a piachoz tartozik. Az a közút része, ott a kresz szabályai érvényesek, melyek tiltják a parkolást. Ha nem így lenne, azonnal bedugulna a forgalom – vélte a piac vezetője.

Dr. Ónadi János végül emlékeztetett, hogy a Nagypiacra nem vonatkozik a vasárnapi boltbezárás, náluk március 15-e után is minden üzlet nyitva lesz a hét utolsó napján.

„Kitiltás” a mosdóból

Az árusok megalázónak érzik, hogy a boltok bérlőinek van a vásárlóktól elkülönített mosdója, míg nekik a nyilvános wc-t kell használniuk, alkalmanként 100 forintért. Szerintük ez azért logikátlan, mert némelyikük több bérleti díjat fizet mint egy üzlet bérlője.

– A kereskedőknek az első emeleten rendelkezésre áll egy a vevőktől elkülönített fizetős wc. Azt egy nyereség érdekelt vállalkozás működteti, mely a színvonal megőrzése érdekében szed pénzt – válaszolta a felvetésre dr. Ónadi János, a Debreceni Közterület Felügyelet piaci osztályának vezetője. Elmondta: az épületben léteznek csak kártyával használható mosdók is, de azokat közegészségügyi szempontok miatt kizárólag azok vehetik igénybe, akik húst, tejet, kenyeret, halat, árulnak. A rendszeren nem kívánunk módosítani – tette hozzá.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában