Híd és gát

Első számú halálok az emlőrák, megilleti a megkülönböztetett figyelem. Indokolt a kampány, amelynek elsőrendű célja rávenni a nőket arra, hogy éljenek a rendszeres emlőszűrés lehetőségével.

Szalóczi Katalin jegyzete.

Rózsaszín karperecet húznak azok az asszonyok, akik elhivatottnak érzik magukat, hogy nőtársaik körében terjesszék az ismeretet: az idejében felfedezett emlőrák, jól gyógyítható. Az év egy napján, kart karba öltve végigvonulnak a rózsaszín fényben tündöklő Lánchídon is.

A rózsaszín összefogás, úgy tartják, az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amelyben a politikai és az üzleti élet, valamint a civil szervezetek együttműködnek egy közös társadalmi cél, a mellrák elleni küzdelem érdekében. De jó volna, ha ez az együttes erő nem állna meg a szűrés propagálásánál! Ha sikerülne azt is elérni, hogy az ország egyik régiójában ugyanolyan esélyt remélhessen a diagnosztizált rákbeteg, mint bármelyik másikban. Hogy sehol se módosítsa a sugárkezelés rendjét a visszatérő üzemhiba. Hogy a rákszűrés menjen minél közelebb a lakossághoz, akár mozgóállomás formájában, akár, mint tőlünk nyugatabbra, a plázákba települve. Hogy az onkológiai ellátás megszervezésében ne üzleti érdekek játsszák a meghatározó szerepet. 

Karperec nélkül is kívánom: ne álljunk meg a hídnál, legyen – civil – erőnk felfedni és megbontani a gátakat is!