Sport

2008.04.06. 20:58

Olimpia-Tibet: Letartóztatások Londonban

<p>London - A brit rendőrség 35 embert vett örizetbe vasárnap Londonban, akik megpróbálták megzavarni a városon keresztülvitt Olimpia Láng körútját.&#160;<DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/OLIMPIA_TIBET__Letart_ztat_sok_Londonban_20/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="OLIMPIA-TIBET: Letartóztatások Londonban 2008.04.06." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A demonstrálók közül néhányan megpróbálták megszerezni, valamint egy tűzoltó készülékkel kioltani a lángot, aminek hordozóit folyamatosan rendőrgyűrű védte. A Pekingi Olimpiai Bizottság egy szóvivője erőteljes szavakkal kritizálta az olimpia szellem megsértéseként jellemzett szabotázsakciókat.

A brit hatóságok kétezer rendőrt vezényeltek a Wembley stadionból az O2 Arénáig tartó út mellé, ahol több brit híresség adta át egymásnak az Olimpiai Lángot a 48 kilométeres úton. A láng végül "épségben" megérkezett végcéljához, annak ellenére, hogy néhány tüntető megpróbálta kitépni a fáklyát a sportolók kezéből, és kísérletet tettek a láng kioltására is egy tűzoltó készülékkel.

Több helyen is összecsapások törtek ki a lángot védő rendőrök és a főként Tibet szabadságáért küzdő demonstrálók között. A rendőrség végül összesen 35 embert vett örizetbe a közrend megzavarása miatt. A hatóságok becslése szerint több mint ezer tüntető tiltakozott a láng útja közben.

A londoni kínai nagykövetség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy a kínai nagykövet is a lánghordozók között volt. Fu Csing a kínai negyedben vitte a lángot. A szóvivő azt nem erősítette meg, hogy a nagykövetnek biztonsági okokból az előre tervezett helyett, más, rögtönzött útvonalon kellett vinnie a lángot, amit fogadott Gordon Brown brit kormányfő is.

A kínai olimpiai bizottság egyik szóvivője a békét, a barátságot és a haladást jelképező olimpiai szellem súlyos megsértésének nevezte, hogy néhány Tibet függetlenségéért küzdő aktivista megpróbálta szabotálni az eseményt - jelentette az állami Xinhua hírügynökség.

A Szentpétervárról szombaton Londonba érkezett Olimpia Lángot hétfőn Párizsba viszik, ahol várhatóan újabb tüntetések lesznek. A francia hatóságok szintén komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek a demonstrációkra.

Kapcsolódó cikkek:

OLIMPIA - TIBET: Sarkozy feltételeket szabott
Nicolas Sarkozy francia elnök csak akkor vesz részt a pekingi olimpiai játékok megnyitóján, ha Kína nem titkolózik többet Tibettel kapcsolatban.

Tibet-tűntetés Brüsszelben

Az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt tegnap több százan vettek részt azon a szimpátia-tüntetésen, amelyen a tibeti nép ellen fellépő kínai.

TIBET: a Dalai Lámával talákozott az amerikai képviselőház elnöke
Több ezer tibeti köszöntötte pénteken az amerikai képviselőház elnökét az indiai Daramsalában, ahol a száműzetésben élő Dalai Lámával találkozott

TIBET: 19 tünetőt lelőttek a kínai Ganszu tartományban
A száműzetésben élő tibeti kormány közlése szerint a kínai hatóságok kedden lelőttek 19, Tibet függetlenségéért utcára vonuló tüntetőt a himalájai.

Többen bojkottálnák a játékokat Tibet miatt
Több élsportoló a pekingi olimpiai játékok bojkottját fontolgatja a tibeti helyzet miatt - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német alelnöke.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!