Házinyúl helyett inkább törpenyuszi!

Házinyúl helyett inkább törpenyuszi!
Bár az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet, hogy nyuszit ne vegyünk ajándékba a gyereknek, mégis sokan döntenek mellette. Mit tegyünk, hogy a kisnyuszi ne váljon hamarosan a szeretet (vagy épp a nemtörődés) áldozatává?

Gulya Angéla állatorvos óva int, 6-8 év alatti gyereknek semmiképp nem ajánlható nyuszi, de másmilyen kisállat sem. Egyszerűen azért, mert még nem eléggé kifinomult a mozgásuk, így könnyen árthatnak az állatoknak. A kisebb gyerekeket inkább vigyük a vadasparkba, mondja, ahol meg lehet nézni, meg szabad simogatni a nyulakat. (Budapesten hallottuk, néhány napra bérbe vehetőek nyuszik, környékünkön azonban nem találtunk ilyen kezdeményezésre.)

Nem veszik be

Gulya Angéla szerint akkor döntsünk a nyúlvásárlás mellett, ha van kertünk (esetleg a nagyszülőknek van), ahol később tartható a kis állat. Érdeklődjük meg, hogy eddig mit evett, és csak azt adjuk neki, mert egyébtől könnyen hasmenést kaphat, felfúvódhat, ami végzetes is lehet. Ha a megtartása mellett döntünk, érdemes állatorvoshoz vinni, hogy megkapja védőoltásait, mellyel sok súlyos betegség kivédhető.

– A házinyulak helyett inkább a törpenyuszit ajánlanám – mondja az állatorvos. – Ezek 6-8 évig is elélnek, akár bérházban is tarthatók, még a szobatisztaságot is megtanulják.

Gulya Angéla hangsúlyozta – épp azért, hogy „csak úgy” ne vásároljon senki nyulat – az idén nem veszi be az Állatsegítő alapítvány húsvét után a megunt állatokat. A Vadasparkban igen (ezt már Fridély Lászlótól, a Miskolci Turisztikai Kft. igazgatójától tudjuk), ahol egyébként állatsimogató, állatbemutatók, sőt, látványetetés, lovagoltatás várja a látogatókat az ünnepek alatt.

ÉM-HM