Helyi közélet

2014.11.13. 13:48

Öt év az erdélyi címerek bűvöletében

Léva, Debrecen - Töretlen siker övezi a hajdú-bihari levéltár határokon átívelő kiállítását.

Léva, Debrecen - Töretlen siker övezi a hajdú-bihari levéltár határokon átívelő kiállítását.

Az 5 éves kiállításnak helyet adó Czeglédi Péter Református Gimnázium (Léva, Felvidék) dísztermében tartották az Armales Transylvanorum – Válogatás az erdélyi fejedelmek ­címeradományaiból címet viselő nemzetközi vándorkiállítás ünnepélyes jubileumi megnyitóját. A rendezvényen több nagyobb magyarországi szakmai egyesület is képviseltette magát, de a helyi közgyűjtemények és magyar szervezetek tagjai is megjelentek.

Közösségtudat-erősítő

„Örömmel fogadunk minden olyan rendezvényt, ami a helyi magyarok közösségtudatát erősíti” – mondta köszöntőjében Kluch János, a helyi református gimnázium igazgatója.

A Magyar Nemzeti Levéltár képviseletében dr. H. Németh István főosztályvezető elismerését fejezte ki a kiállítás szervezőinek: „Nagy dolog az, hogy egy kis megyei levéltár működtetni képes egy ilyen színvonalú, határokon átívelő kiállítást. Ez más levéltárak számára is pozitív példa lehet.” Véleménye szerint az ilyen rendezvények „nyitják ki” valójában a levéltárat, hiszen még a szakemberek számára is újdonságot jelent, ha három ország nyolc levéltárából válogatott dokumentumokat mutatnak be együtt. Mint mondta: „Közös feladatunk, hogy ezeket a kincseket megőrizzük az utókornak és meg is mutassuk azokat.”

Pandula Attila elismerését fejezte ki a kiállítás rendezőjének, dr. Szálkai Tamásnak, aki, mint mondta „küldetésszerűen népszerűsíti, ismerteti az erdélyi címereket. Ezzel a magyarság- és összetartozás-tudatot erősíti – határon túli – ma is jelentős kulturális központokban. Kutatásai hiánypótlóak, a téma ismeretéhez alapvetően szükségesek.” A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke reményét fejezte ki a kiállítás továbbvitelét illetően, amit teljes mértékben támogat.

„Beszédes” címerek

Ezt követően a tárlat kurátora, dr. Szálkai Tamás tartott vetített képes előadást, ahol bemutatta a kiállítási anyagot. „Mesterségükre, hivatásukra büszke emberek címerei tárulnak elénk, akik munkájukkal járultak hozzá a fejedelemség építéséhez. Erkölcsi mondanivalójuk mellett ezek a címerek a kor miniatűrfestészetének jeles darabjai, a korabeli magyar kultúra apró gyöngyszemei” – mondta. A jubileumi rendezvénynek otthont adó lévai intézmény jelmondata: „Per spinas ad rosas” (A töviseken át a rózsákig”), jól példázza a kiállítás elmúlt öt évének nehézségeit. Végezetül elmondta, bízik benne, hogy a szakmai szervezetek támogatásával tovább vándorolhat a tárlat és minél többen ismerhetik meg a kiállítási anyagot.

A rendezvény ugyanakkor mementóként is szolgált. A Magyar Levéltárosok Egyesületének alelnöke, dr. Ólmosi Zoltán emlékezett a lévai születésű Dóka Klára levéltárosra, aki kimagasló munkásságával a legnívósabb magyar levéltáros szakmai elismerés névadója lett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában