Házi praktikák bevetése a kiskertek védelmében

Házi praktikák bevetése a kiskertek védelmében
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A vakond csak a mesében az egyik kedvencünk. Távolról sem örülünk neki ennyire, amikor feltúrja a földet, és pusztítást végez a talajon. Ha a korábbi túrásokra borsot, oregánót vagy hasonló, erős illatú fűszert szórsz, akkor inkább más területre vándorol a kellemetlen látogató – tanácsolja Konkoly Andrea dísznövénykertész.

A tojás héját ne a kukába dobjuk, hanem törjük össze, és tápláljuk vele a földet! Fellazítja a talajt és kalciumban gazdagabbá teszi, a csigákat viszont távol tartja – ennek pedig szemmel láthatóan örülni fognak a növények. Az ecet nem csak a lakáson belül, hanem a kertben is hasznos társ lehet, távol tartja ugyanis a gyomokat és kártevőket a növényektől, melyeket szeretnénk megóvni, teszi hozzá.

A szódabikarbóna jótékony hatásairól számtalanszor hallhattunk már, de arról kevesebbszer, hogy milyen csodára képes a kertben. Igazi csodaszerként szolgál a kerti munkálatok során, mert például gombaölőszer. 4 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízben oldjunk fel és öntsük egy üres, szórófejes üvegbe. A rózsák fekete foltossága ellen, a szőlők termésein és levelein igazi csodára képes.

Lisztharmat ellen

1 evőkanál szódabikarbónát elegyítsünk 4 liter vízzel, 1-1 evőkanál étolajjal és folyékony mosogatószerrel, majd az esti órákban permetezzük meg vele a növényeinket.

HBN