Házi őrizetben a kínai Nobel-díjas felesége

Saját lakásán tartják fogva a béke Nobel-díjjal kitüntetett kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po feleségét – mondta az amerikai Freedom Now jogvédő csoport szóvivője vasárnap. Liu Hszia “jelenleg de facto házi őrizetben van pekingi lakásán” – fogalmazott Beth Schwanke.

Az asszony a nap folyamán találkozott börtönben lévő férjével, aki elmondása szerint könnyekben tört ki, amikor elmesélte neki, hogy kitüntették. A feleség szerint a férfi az 1989-es tüntetésekben elhunyt áldozatoknak ajánlotta a Nobel-díját.

A kínai hatóságok már férje Nobel-díjának odaítélése előtt korlátozták a nő mozgását. Beth Schwanke szerint viszont a díjazott nevének nyilvánosságra hozatala után elvették a telefonját, és közölték vele, hogy hamarosan őt is börtönbe szállítják.

Liu Hszia egyébként szombaton kisebb pánikot okozott, amikor elindult a Pekingtől körülbelül 500 kilométerre található börtönbe, ám rokonai és ismerősei nem tudták mobiltelefonon utolérni, így azt hitték, hogy esetleg rendőrök hurcolták el.További hírek a Nagyvilág kategóriából