Hazatért Nepálból a DEKOM

Hazatért Nepálból a DEKOM
Hazatért Nepálból a DEKOM - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Háromszázötven sérültet látott el a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja egy olyan régióban, ahol öt éve nem járt doktor.

Három orvossal, egy műszaki segítővel és háromszáz kilogrammnyi felszereléssel indult útnak múlt héten szerdán a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja, hogy segítséget nyújtson Nepálban a 7,9-es erősségű földrengés áldozatainak.

A csoportot egy Katmandutól 80 kilométerre fekvő hegyvidéki falurendszerhez irányították, ahol még a terepviszonyok is nehezítették a munkát, hiszen a települések között 1500 méteres szintkülönbség volt. Ebben a régióban öt éve nem járt orvos – számolt be Késmárky András, a csoport elnöke az út tapasztalatairól a szerdai sajtótájékoztatón.

Egy hét alatt 350 – többségében a földrengés miatt súlyosan megsérült – beteget láttak el a debreceni orvosok, köztük sok gyermeket és nőt. Emellett az egészségügyi alapellátásba is bekapcsolódtak, és a speciális éghajlati körülmények miatt felsőlégúti, illetve reumatológiai panaszokkal küzdőket is kezeltek, valamint gyermekgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálatokat is végeztek a magukkal vitt mobil diagnosztikai eszközökkel. Több esetben poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedőkön is segítettek, akik öngyilkosságot kíséreltek meg családjuk és otthonuk elvesztése miatt.

A csoport egy 2 millió forint értékű gyógyszerkészletet, illetve belgyógyászati, kardiológiai és más gyógyászati segédeszközöket is a nepáli kormánynak adományozott, erről az együttműködésről hivatalos igazolást is kapott a DEKOM.

Késmárky András 12 évvel ezelőtt három hónapos sürgősségi orvosi gyakorlatot töltött Nepálban, ezért személyes kötődés is sarkallta arra, hogy visszatérjen az ázsiai országba segítséget nyújtani, ezúttal kollégáival.

– unideb.hu –

Címkék: , ,hirdetés