Hazatért Nepálból a Debreceni Egyetem különleges orvoscsoportja

Akt.:
Budapest, 2015. május 5. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) megérkezik Nepálból a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre, egyikőjük a kisfiát öleli 2015. május 5-én. A csoport orvosai olyan térségben nyújtottak segítséget a helyieknek, ahol nemhogy a földrengés idején, de az elmúlt öt évben sem volt orvosi ellátás.
Budapest, 2015. május 5. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) megérkezik Nepálból a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre, egyikőjük a kisfiát öleli 2015. május 5-én. A csoport orvosai olyan térségben nyújtottak segítséget a helyieknek, ahol nemhogy a földrengés idején, de az elmúlt öt évben sem volt orvosi ellátás. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2015. május 5., kedd (MTI) – A nepáli földrengés után 350 sérültet látott el a katasztrófa helyszínén az elmúlt csaknem egy hét alatt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) – közölte a DEKOM vezetője újságírókkal, miután a csoport tagjai kedden megérkeztek Budapestre.


Késmárky András a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta: olyan térségben nyújtottak segítséget a helyieknek, ahol nemhogy a földrengés idején, de az elmúlt öt évben sem volt orvosi ellátás.

Helyi egészségügyi személyzet segítette a négytagú orvoscsoport küldetését, amelynek több mint 2 millió forintos költségeit egyesületük összegyűjtött pénzéből, illetve saját zsebből finanszírozták – tette hozzá.

Elmondta, zömében gyerekeket és nőket gyógyítottak egy helyi rendelőben a saját felszerelésükkel és gyógyszereikkel. A maradék gyógyszert, kötszert és eszközöket pedig a nepáli kormánynak adományozták.

Hozzáfűzte: nagyon sok embert kell a katasztrófa által kiváltott sokk miatt kezelni, illetve több öngyilkosjelöltet is elláttak poszttraumatikus stressz szindróma miatt.

Úgy vélekedett, hogy a földrengés áldozatainak akkut sürgősségi ellátására a jövőben már nem lesz szükség a térségben, ám továbbra sem megoldott a sérültek krónikus ellátása és utógondozása.

Kiss Csaba, a csoport tagja arról szólt, hogy nagyon nehéz körülmények között, egy félig összedőlt épületben, éjjel nappal dolgoztak, így alig volt idő pihenésre. Az orvos azt mondta, a helyiek nagyon örültek nekik, ugyanis egy olyan régióban nyújtottak egészségügyi ellátást, ahol az övék volt az első mentőcsapat.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint a Nepálban április 25-én bekövetkezett, 7,9-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a 7550-et, a sérülteké pedig a 14 ezret. Több mint 200 ezer épület teljesen megsemmisült, 190 ezer pedig részlegesen megrongálódott a természeti katasztrófa következtében.

– MTI –