Hazatért a líbiai börtönéből elengedett svájci üzletember, aki áldozatnak tartja magát

Hazatért hétfőn az a svájci üzletember, akit két éven tartottak fogva Líbiában. Max Göldi azt mondta újságíróknak megérkezése után, hogy a két ország közti viszály áldozata lett, és semmi köze nem volt Svájc és Líbia konfliktusához.

Zürichi megérkezése után, a zsúfolásig megtelt teremben azt mondta az 54 éves üzletember elcsukló hangon, hogy idegileg kimerült, de boldog, hogy visszatérhet családjához. Göldi vétlen áldozatnak nevezte magát, és nem kívánta megmondani, hogy szerinte van-e köze ügyének a genfi incidenshez.

Az incidens 2008 júliusában történt. Az ötcsillagos genfi President Wilson Hotel két szobalánya azt állította, hogy a líbiai vezér fia, a 32 éves Hannibal Kadhafi megütötte őket. A svájci sajtó akkor azt közölte, hogy Kadhafival együtt két testőrét is őrizetbe vették, miután összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. A Kadhafi-fiú ügye azért volt kínos Svájcnak, mert Líbia a legnagyobb olajbeszállítója.

Szent háború Svájc ellen

Moamer Kadhafi elnök ezt ki is használta, és a viszály részeként leállíttatta az olajszállításokat, valamint dzsihádot, azaz szent háborút hirdetett Svájc ellen. Bár a fiát és testőreit nem sokkal őrizetbe vételük után elengedték a svájci hatóságok, és haza is utazhattak, Líbiában az incidensre válaszul őrizetbe vettek két svájci üzletembert, Max Göldit és Rasid Hamdanit.

Illegális üzleti tevékenység és a vízumszabályok megsértése miatt mindkét férfit perbe fogták. Rasid Hamdanit felmentették, így elhagyhatta Líbiát. Göldire azonban négy hónapos börtönbüntetést szabott ki Tripoliban a bíróság a vízumszabályok megszegéséért és törvénytelen gazdasági tevékenységért. Göldit végül a múlt csütörtökön engedték ki a börtönéből.