Hazánkban gyűltek össze a világ oktatáskutatói

Hazánkban gyűltek össze a világ oktatáskutatói
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetem szervezőmunkájának köszönhetően szeptember 7-11. között Budapesten rendezik meg az Európai Oktatáskutatók Konferenciáját.

Kétezer-hatszáz előadó tart összesen négyezer-hatszáz előadást az ötnapos konferencián, melyet idén a Világ Oktatáskutatói Egyesületének éves gyűlése is még nemzetközibbé tesz: nyolcvanegy országból érkeztek résztvevők a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett szakmai találkozóra.

Az Európai Oktatáskutatók Konferenciájának (European Conference on Educational Research) és a Világ Oktatáskutatói Egyesület éves gyűlésének (Word Education Research Association Focal Meeting) szakmai szervezési jogát a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete nyerte el, a projekt pénzügyi lebonyolítását és helyszíni szervezését a Debreceni Egyetem koordinálja, a helyszínt és az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális feltételeket pedig együttműködő partnerként a Budapesti Corvinus Egyetem biztosítja. A konferencia 2015. szeptember 7-én a fiatal kutatók tudományos találkozójával kezdődött.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– A Debreceni Egyetem szakmai, tudományos és a kutatói utánpótlás-nevelés szempontjából is jelentősnek tartja a konferenciát, amely az intézmények nemzetközi kapcsolatépítésének területén is jótékony hatású lehet. Az, hogy itt a fiatal kutatók, PhD-hallgatók külön rendezvény keretében – ám integrálódva a világméretű konferenciába – előadásokat tartanak és részt vesznek valamennyi szakmai programban, az bármelyik egyetem számára komoly segítséget tud nyújtani a tudományos utánpótlás oktatásában is– mutatott rá a nemzetközi konferencia oktatásban betöltött szerepére Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: a konferencia kiváló lehetőség arra, hogy bemutassa, az oktatáskutatói munka milyen magas fokú a térségben. A Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesületével három évvel ezelőtt kezdődött a magyarországi találkozó szervezése.

– A rendezvényen új tudományos kutatások, együttműködések, oktatásfejlesztési projektek indulhatnak el – tette hozzá Juhász Erika.

Az Európai Oktatáskutatók Egyesülete elsőként 1992-ben rendezte meg éves nemzetközi konferenciáját. A szervezet minden alkalommal egy-egy európai ország fővárosában, vagy egyik nagyvárosában tartja meg az eseményt.

– unideb.hu –