Hazamehetett a kórházból egy műszíves fiatalember

Akt.:
Rokonai otthonában lakhat a fiatal műszíves
Rokonai otthonában lakhat a fiatal műszíves - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) – Távozhatott a kórházból csütörtökön egy fiatal, műszíves kezelésben részesülő beteg, akinek a vöröskereszt segített megfelelő otthont kialakítani. Ő az első olyan fiatal műszíves az országban, akinek nem kell kórházban maradnia a transzplantációig.

Pintér Róbertnek a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezete segített megfelelő sterilitású helyiséget kialakítani, hogy elhagyhassa a kórházat. A fiú állandó lakóhelyének körülményei és családjának anyagi helyzete nem tették lehetővé hazaköltözését, így budapesti nagynénjének lakásában alakítottak ki megfelelő feltételeket, amely elsősorban tisztaságot, fűtést és a mellékhelyiségek, fürdő meglétét jelenti. A humanitárius szervezet további együttműködőket keres, hogy a műszíves fiatal vidéki lakókörnyezetét is megfelelően biztonságossá tehessék – közölte az akció kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

©

A műszívek alkalmazása csak átmeneti segítség a szívtranszplantációig. “A szívátültetést megelőzően, figyelembe véve a gyermekkori donorok korlátozott számát, az esetek 20-50 százalékában keringéstámogató eszközök, úgynevezett műszívek alkalmazására van szükség a transzplantációig” – idézte a közlemény Ablonczy László gyermekkardiológust, a Gyermekszív-transzplantációs Program koordinátorát.

Az átültetés súlyos szívelégtelenségek esetében már gyerekkorban is szükségessé válhat. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának adatai alapján Magyarországon 2007 óta hajtanak végre gyermekeken is szívátültetést, évente 2-6 esetben. A műszíves kezelések gyermekeknél eddig minden esetben kórházi körülmények között zajlottak a sikeres szívtranszplantációig. Pintér Róbert az első olyan fiatal beteg, akit műszíves kezelés mellett kiengedtek a kórházból.

– MTI –