Hazai pályán szerepelhet a debreceni kosaras

Akt.:
Opre Roland szerint nem irreális célkitűzés a dobogó a vb-n
Opre Roland szerint nem irreális célkitűzés a dobogó a vb-n - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Opre Roland szerint a magyar válogatott elsődleges célja a csoportból való továbbjutás a vb–n.

Az áprilisi U18–as jégkorong világbajnokságot követően, újabb rangos utánpótlás világeseménynek ad otthont Debrecen. Csütörtöktől vasárnapig a világ legjobb 18 éven aluli női és férfi 3X3–as kosárlabdázói veszik birtokba a Nagytemplom előtti területet. A magyar fiúk kapitánya, Szarvas Gábor májusban hirdette ki a keretét, amelyben Durázi Krisztofer, Horváth Kristóf István, és Boros Márk mellett a DEAC játékosának, Opre Rolandnak a nevét is megtalálhatjuk. – Kissé meglepett a meghívás, de nagyon örültem neki, és igyekszem bizonyítani a torna során, hogy nem érdemtelenül kerültem be a válogatottba – fogadkozott a Naplónak a cívisvárosi tehetség.

Gyors és látványos

Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség a hagyományos, öt az öt elleni és a 3X3–as kosárlabda között, a júliusban 18. életévét betöltő Opre Roland összegezte az eltéréseket. – Mivel kevesebben vagyunk a játéktéren, jobban szét lehet húzni az ellenfél védelmét, valamint sokkal gyorsabb a tempó, hiszen csak egy térfélen zajlanak az események, emellett igen látványos is. Egy viszonylag új sportágról beszélünk, amelyet még a szabad ég alatt rendeznek meg, de törekednek arra, hogy bevigyék a csarnokokba, mivel manapság nagyon függ az időjárási körülményektől. Körülbelül két évvel ezelőtt ismerkedtem meg ezzel a műfajjal, ekkor a Kosárlabdázás Napja keretében Budapesten szerveztek egy megmérettetést, amelyen indultunk a DEAC színeiben, és sikerült győzelemmel zárnunk a viadalt.

A srácok a világbajnoki előkészület alkalmával kétszer Törökbálinton vettek részt edzőtáborban. Először a B33–as viadallal volt összekötve a felkészülési időszak, amelyen a mieink is elindultak. A második alkalom során, egy tornán vettek részt, amit sikerült megnyerniük. Roland szerint jó hatással volt a csapatra a Pest megyei településen eltöltött idő, ugyanis rengeteget tanultak, emellett összecsiszolódott a gárda, megfelelő összhang alakult ki. Hozzátette, mindenki mindenkivel jó viszonyt ápol, és ez sokat jelenthet a játéktéren is.


Fotók: magánarchívum Fotók: magánarchívum ©

Továbbmennének a hatosból

Minden sportoló álma hazai környezetben szerepelni egy jelentős válogatott tornán. A debreceni ifjúnak ez duplán megadatik, így kíváncsiak voltunk, milyen lelkiállapotban számolja vissza a napokat a rajtig. – Vegyesek az érzéseim. Egyrészt nagyon várom már a világbajnokságot, hiszen hazai pályán játszani különleges lesz, valószínűleg sok ismerősöm jön majd ki a meccseinkre. Másrészről izgulok is, mert szeretnék bizonyítani, és még többet nyújtani, mint általában – mondta Opre.

Magyarország az A jelű hatosba kapott besorolást, ahol Lengyelországgal, Oroszországgal, a Fülöp–szigetekkel, Uruguayjal és Kazahsztánnal küzd meg. – Minél jobb eredményt akarunk produkálni. Az oroszok elleni első összecsapás különösen fontos lesz, ha ezt sikerülne behúznunk, akkor ez hatalmas lökést adhatna nekünk, és a továbbjutás felé is nagyot léphetnénk. Az oroszok valószínűleg kitűnő fizikális állapotú válogatottal érkeznek Debrecenbe. A Fülöp–szigetiek nagyon jók ebben a sportágban, több korosztályban megsüvegelendő eredményeket értek el, őket érdemes kiemelni. – mondta a 195 centis kosaras, aki szerint a dobogó sem irreális célkitűzés.

Opre Rolandot több alakulatban vették számításba a szezon során a DEAC–ban, játszott a juniorok mellett, az U21–es és az NBII–es csapatnál is. Megkérdeztük tőle, hogy pár év múlva mivel lenne elégedett a pályafutása alakulásának szempontjából. – Jó lenne a „rendes” kosárlabdában az A–csoportos bajnokságban, debreceni színekben szerepelni – zárta mondandóját Roli.

HBN–BÁ


A csoportok beosztása

A csoport: Magyarország, Lengyelország, Kazahsztán, Uruguay, Fülöp–szigetek, Oroszország
B csoport: Andorra, Németország, Románia, Egyiptom, Litvánia, Guatemala
C csoport: Brazília, Új–Zéland, Törökország, Észtország, Franciaország, Vietnám
D csoport: Spanyolország, USA, Grúzia, Indonézia, Puerto Rico, ArgentínaA hatosokból az első négy helyezett kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe.