Hazai autóeladások: nem tér vissza a múlt

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Ádám János
Debrecen – Az értékesítésben a 70-80%-os arányt képviselő céges vásárlások jelentős mennyiségi bővülése nem várható.

 A személygépjármű forgalomba helyezés 2012 évhez mért, 2013 év eleji csökkenő elmaradásának fő oka, hogy az előző év január elsején csökkent drasztikusan a regisztrációs adó, e miatt jó néhány 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését az ügyfelek 2012-ben kérték. Ez a hatás már pozitív irányba fordult márciusban, vagyis éves összehasonlításban világosan látszik, hogy az elmaradás mérséklődik és várhatóan az év második felére az előre jelzett kismértékű növekedés meg fog valósulni.

Alacsony volumen

Az értékesítési volumen továbbra is olyan alacsony, hogy a havonkénti összehasonlításnak nincs túl sok értelme, mert ebből semmiféle reális következtetés vagy trend nem vonható le. A valóságos piaci folyamatokat ennek megfelelően legkorábban az első félévi forgalomba helyezési darabszámok ismeretében tudjuk reálisan értékelni – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Minden esetre az év első kéthavi trendje megfordult márciusban, ami némi bizakodásra ad okot az év hátralévő részére. Az értékesítésben a továbbra is 70-80%-os arányt képviselő céges vásárlások jelentős mennyiségi bővülése nem várható, de kismértékű növekedésre számítunk. 2013-ra a magán vásárlók lassú visszatérése mozdíthat elsősorban a piacon, amelyhez a gépjármű finanszírozás élénkülése is szükséges. Továbbra is azt gondoljuk, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezése szükséges. Ez messze van.

HBN