Havi 12 ezer forintot költünk el bankolásra

Havi 12 ezer forintot költünk el bankolásra
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Hiteltörlesztésre megy a legtöbb pénz – erre a megállapításra jutottak a felmérés készítői.

Havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintot költenek a magyarok különböző banki kiadásokra, azaz az átlagos nettó fizetés egy tizenharmad részét – derül ki egyebek mellett a Bankmonitor.hu újonnan bemutatott lakossági banki kiadás mutatójából.

Terhes örökség

A legnagyobb összeget a hitelek visszafizetése teszi ki. Tudatos választással, megalapozott pénzügyi döntésekkel persze jelentősen csökkenthetők a banki kiadások, akár évi több tízezer forinttal is. Az idei év második negyedévében átlagosan fejenként 12 ezer 287 forintot fizetett a magyar lakosság a bankoknak, ami az átlagos havi nettó fizetés 7,6 százalékát teszi ki. A lakosság átlagos havi banki kiadásainak 60 százalékát a korábban felvett hitelek tőketartozásának visszafizetése teszi ki, a maradék 40 százalék a kamatokból, illetve a különböző banki költségekből áll.

Nem bevétel

Fontos, hogy a hiteltartozás tőkerészének visszafizetése a banki oldalon nem tekinthető bevételnek, a lakossági oldalon pedig költségnek. A hitel pénzügyi értelemben vett költsége ugyanis a kamat és a járulékos díjak. Amennyiben a teljes kiadást vizsgáljuk, megállapítható, hogy a 12 ezer 287 forintos havi kifizetés 90,9 százaléka hitelekhez kapcsolódik, 7,8 százalék a bankszámlákhoz és mindössze 1,4 százalék köthető megtakarítási termékekhez.

HBN

Címkék: ,