HAVAZÁS – Egyelõre nincs fennakadás Dél-Dunántúlon

Kora reggelig 6 centiméternyi hó hullott Pogányban, de az élénk szél miatt néhol vastagabb hóréteg is kialakulhatott – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Meteorológiai Szolgálat pogányi állomásának ügyelete.

Az éjjel egy óra óta tartó havazás miatt korlátozták egyes pécsi buszjáratok vonalait, és 5-10 perces késésekre lehet számítani a helyi tömegközlekedésben.

Nem járnak a Mecsekre a pécsi helyi autóbuszok – tudtuk meg a Pécsi Közlekedési Zrt. diszpécserszolgálatán. A 35-ös járat csak Dömörkapuig, a 36-37-es buszok a Galaxisig, a 38-as pedig csak Borbálatelepig jár. A többi vonalon nem vezettek be korlátozást, de 5-10 perces késésere lehet számítani.

Hasonló a helyzet Kaposváron és Szekszárdon is, ahol szintén járnak a buszok, de a megszokotthoz képest elõfordulhat, hogy késõbbi idõpontokban érnek a megállókba.

Pécsett koccanásos baleset is történt az egyik buszmegállóban: egy autó túl gyorsan ment, ezért nem tudott megállni az utasokat felszedõ busz mögött, és nekiütközött. A balesetben nem sérült meg senki, a megállót azóta újra tudják használni a buszok és az utasok.

A 61-es úton Nagykónyinál történt egy közlekedési baleset – itt egy autó vezetõje választotta meg helytelenül a sebességet, ezért a csúszós úton elvesztette uralmát az autó felett és a tetejére borult. A balesetben személyi sérülés nem történt, a mûszaki mentés idejére – rövid idõre – lezárták a fõutat, ami azóta újra használható.

Az utak a régióban mindenhol havasak, csak a sûrû forgalmú utakon olvad el a hó annyira, hogy latyakos legyen a burkolat – mondta el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pécsi ügyeletese. A fõközlekedési utakat mindenütt alásózták, de ez csak a nagy forgalmú utakon lett hatásos, ahol az autók a havat beletapossák a sóba.

A havazás miatt Dél-Dunántúlon nincs járhatatlan út, de a mellékutakon csak téli gumival és lassan lehet közlekedni. Azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és autója megfelelõ mûszaki állapotban van.

Az elõrejelzések szerint szombaton egész nap számítani kell havazásra, estig akár 20 centiméter friss hó is hullhat Dél-Dunántúlon. Délutántól a szél is megerõsödik, így a közutakon hóátfúvásra is fel kell készülni.