HAVAZÁS – Csökkent a havazás intenzitás a Dél-Dunántúlon, viszont erõsödik a szél

Nincs megközelíthetetlen település Dél-Dunántúlon, ahol szombat délig 10 centiméter hó esett – tudta meg a Független Hírügynökség a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dél-dunántúli ügyeletén.

Jelenleg 50 kilométer per órás széllökéseket mérnek, így az utakon a hóátfúvás okozhat nehézséget – elakadt autókról egyelõre nem érkezett bejelentés.
Éjjel egy óra óta esik Dél-Dunántúlon a hó, szombaton délben 10 centiméter volt a hóréteg vastagsága az Országos Meteorológiai Szolgálat pogányi állomásán. A havazás intenzitása csökkent a régióban, viszont felélénkült a szél, ami a szélcsendes helyekre fújja a havat, így ezeken a helyeken lényegesen vastagabb lehet a hóréteg. A meteorológiai szolgálat ügyeletén azt mondták, az elõrejelzések és a mûholdkép alapján is további erõs havazás várható – szombat éjfélig akár 20 centi hó is hullhat.

Jelenleg fagypont feletti a hõmérséklet, így a hó olvad, amitõl az utak burkolata inkább latyakos, semmint havas a Dél-Dunántúlon – közölte a Független Hírügynökséggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dél-dunántúli ügyelete. A fõutak mindenütt jól járhatóak, a mellékutak viszont havasak. Hó miatt elzárt település nincs, balesetrõl sem érkezett bejelentés.

A távolsági buszok a régió mindhárom megyéjében valamennyi településre közlekednek, de 5-10 perces késések elõfordulhatnak. A helyi tömegközlekedésben csak Pécsett, a Mecsekben okoz gondot a havazás – a helyi buszok nem mennek fel a hegyre. A 35-ös járat továbbra is csak a Dömörkapuig, a 36-37-es buszok a Galaxisig, a 38-as buszok pedig Borbálatelepig járnak.