Hatvannal kevesebb sérült Hajdú-Biharban

Debrecen – Júniusig 10 százalékkal kevesebb közlekedési baleset történt megyénkben, mint az elmúlt év hasonló időszakában – közölte a rendőrség.

A múlt keddi statisztikák szerint tavalyhoz képest negyvennel kevesebb baleset következett be (lásd a grafikán). Halálos balesetből ugyan eggyel több történt, de a súlyos sérüléssel járóké száma 14-el, a könnyű sérüléseseké 27-el csökkent.

Javulásról árulkodik az is, hogy míg 2009-ben 600 embernek esett baja az utakon, addig idén 540-nek. Külön említést érdemel, hogy az ittas balesetokozók száma 66-ról 35-re esett vissza.

Elsőbbségadás kötelező!

A rendőrség az utóbbi hónapokban rendre összesítést készít a személyi sérüléssel járó balesetekről. Csak néhány figyelemfelhívó, kiragadott példa: június 14-én az Akadémia-Szabó Lőrinc utcák kereszteződésében egy autós figyelmen kívül hagyta az elsőbbségadásra szólító táblát, s karambolozott egy szabályosan haladó motorossal, aki elesett és súlyosan megsérült.

Egy nappal később az apafai állomás parkolójában egy figyelmetlenül tolató tehersofőr két idős gyalogost ütött el (egyik súlyosan, társa könnyebben sérült). Június 16-án a Darabos-Hunyadi kereszteződésben egy teherautó vezetője nem adott elsőbbséget egy kerékpárúton haladó biciklisnek, aki elesve lehorzsolta, megütötte magát.

Aznap a Budai Nagy Antal-Bálint pap utcák kereszteződésében egy idős kerékpáros életveszélyesen megsérült, amikor körültekintés nélkül hajtott a járdáról az úttestre – egy bekanyarodó személygépkocsi elé. A biciklis másnap a kórházban sajnos elhunyt.

Június 17-én a Gáborjáni Szabó KálmánVíztorony utcák kereszteződésében egy nagy ívben kanyarodó autós elütött egy kerékpárját az úttesten áttoló biciklist. Ez utóbbi szintén életveszélyesen megsérült. A Bulgár-Szávay Gyula kereszteződésben egy vétlen tehersofőr csapódott fának és sérült meg súlyosan az utasával együtt, miután egy másik tehergépkocsi vezetője nem adott nekik elsőbbséget.

Június 19-én a Mikepércsi úton egy figyelmetlen autós a belső sávból úgy kanyarodott be egy kapubejárójába, hogy közben elütött egy külső sávban haladó motorost, aki súlyosan megsérült.

HBN