Hatósági árat vezethet be a kormány

Hatósági árat vezethet be a kormány
Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a lakossági és kisfogyasztói gáz, valamint az elektromos áram esetében hatósági árat vezet be.

A gázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítása szerint az egyetemes szolgáltatók lehetséges legmagasabb árait az illetékes miniszter határozza meg, aki ebben az esetben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Orbán Viktor múlt héten kedden a Parlamentben jelentette be a kormány első gazdasági akciótervét, amelynek egyik pontja, hogy befagyasztják az energiaszolgáltatók árait.

A hétfőn elfogadott törvény indoklása szerint “a módosítás során az ármegállapítással szemben támasztott alkotmányossági követelményekkel összhangban biztosítani kell, hogy az egyetemes szolgáltatás ára a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége, és összehasonlító elemzések alapján kerüljön meghatározásra.”

A törvényjavaslat összhangban van az Európai Unió előírásaival

A javaslat szerint lényeges ugyanakkor, hogy az árak megállapítása során a legkisebb költség elvét is érvényre kell juttatni.

A kormány szerint a törvényjavaslat összhangban van az Európai Unió előírásaival is, a versenyre pedig nincs torzító hatással.

A javaslatot 303 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és 20 tartózkodással fogadta el az Országgyűlés.

– Független Hírügynökség –