Hatezer új munkahely létesült Debrecenben

Hatezer új munkahely létesült Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Épül a Debrecen brand, aminek óriási lökést adott a Financial Times elismerése.

2016-ban fogadta el az önkormányzat az Új Főnix Tervet, amelyben 200 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre helyi fejlesztésekre. Papp László polgármester szerdai évértékelőjében beszélt a terv hat pilléréről, s kiemelte: 2014 és 2018 között csaknem 600 milliárd forint működő tőke érkezését jelentették be, amellyel több mint hatezer új munkahelyet teremtettek.

– Nem azt akarom mondani, hogy minden problémát megoldottunk, vagy hogy például nincs egy kátyú sem az utakon. Természetesen van, sőt, olyan is, amiben egy vaddisznó is jól érzi magát. De a szándékot, az akaratot, a célokat és a teljesítményt vizsgálva elmondhatjuk, hogy hatalmas utat tettünk meg az elmúlt 20 esztendőben – mondta a polgármester.

A reptér miatt is az élre tartunk

A 2014 és 2019 között működő közgyűlés döntései hosszú évtizedekre meghatározzák a város és a régió jövőjét – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere évértékelő beszámolójában. Így születhetett meg 2016-ban a fejlesztési elképzeléseket egyesítő, összehangolt komplex program, az Új Főnix Terv, amelynek első pillére a gazdaságfejlesztés.

– Számomra Debrecen gazdaságának megerősítése volt a legfontosabb célkitűzés – kezdte a városvezető. – Négy elemből állítottuk össze a fejlesztési modellt. Szervezeti háttérként 2015-ben létrehoztuk az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központot, amelyet itthon és külföldön is példaként emlegetnek. Az önkormányzat a Debreceni Vagyonkezelővel közösen ipari parkok fejlesztésébe kezdett, hogy a beruházni akaró cégeket már kész infrastruktúrával fogadhassuk. A városi közgyűlés 2016-ban elfogadta a befektetésösztönzési rendeletet, amely lehetőséget adott a betelepült cégek önkormányzati támogatására. Negyedik elemként nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Debrecen neve ismert legyen a nemzetközi gazdasági életben is, azaz hozzákezdtünk a Debrecen brand építéséhez is. Ennek részeként a Világbank 2017-ben 22 közép- és kelet-európai város közül Debrecent ítélte a leginkább vállalkozóbarátnak. 2018-ban pedig az üzleti életben mértékadónak számító Financial Times ismerte el, hogy Európában 2018–19-ben Debrecen rendelkezik a legjobb befektetési stratégiával a 200 ezres városok kategóriájában – sorolta a polgármester.

Az alapokkal kellett kezdeni: létrehozni az önkormányzat ipari parkjait. Az Új Főnix Terv keretei között jelenleg két ipari övezetben, 200 hektáron zajlanak iparipark-fejlesztési beruházások – emelte ki Papp László.

– Az új debreceni gazdaságfejlesztési modell eredményeként 2014 és 2018 között 581 milliárd forint működő tőke érkezését jelentettük be 6078 új munkahelyet létrehozva. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavaival élve „a 2018-ban Magyarországra érkezett működő tőke egyharmada Debrecent választotta” – folytatta a városvezető, felsorolva a cívisvárost választó, ide érkező cégeket. 2014 és 2018 között 7605-ről 8120-ra emelkedett a Debrecenben működő cégek száma. Csökkent a munkanélküliségi ráta, 7,6 százalékról négy év alatt 4,4 százalékra mérséklődött 2018 végére – hallhattuk.

Kinőttük a várost

A közlekedésfejlesztést illetően a város első embere kiemelte, kinőtték a várost, ugyanis míg 1999-ben 54 ezer 736 autó után fizettek gépjárműadót a városban, 2019-ben pedig 97 ezer 577 jármű után adóznak. A közlekedés átalakításával folyamatosan kell foglalkozni – közölte. Az elmúlt négy évben 9,5 kilométer új utat építettek városi beruházásban, 1,7 milliárd forintból. A helyi reptér hazánk második legforgalmasabb repterévé vált: nehéz elhinni, hogy 2011-ben még csak 18 ezren használták, tavaly pedig már 385 ezren – hallhattuk.

BB


Papp László polgármester
Debrecen - A Debrecen 2030 városfejlesztési stratégia adja meg a választ a jövő Debrecenére. Bár az 1990-es éveket meglehetős hátránnyal kezdte a város, s a közepére 12 százalék fölé ért a munkanélküliség, amikor 1998-ban először bizalmat kapott a Fidesz, megfogalmazták, hogy az új évezred viszon...