Hatékonynak bizonyult a kezelés az éjszakára megbénuló pakisztáni testvéreknél

Iszlámábád – Hatékonynak bizonyult a Pakisztáni Orvostudományi Intézetben kivizsgált gyerekek kezelése: a korábban éjszakánként megbénuló testvérek egy neurotranszmitter-kezelésnek köszönhetően már éjszaka is aktívak.

A Beludzsisztán tartományban élő gyerekek különös betegségéről a helyi sajtó számolt be. A szegény családból származó testvérek kivizsgálása egy iszlámábádi kórházban kezdődött meg két hete, vérmintáikat külföldi szakértőkhöz, köztük az amerikai Marylandi Egyetem laboratóriumába is elküldték – ismertette pénteken a tribune.com.pk pakisztáni hírportál.

A gyerekeket vizsgáló pakisztáni orvoscsoport még nem tudott pontos diagnózist felállítani, mint elmondták, a betegség genetikai profiljának megállapításához több időre van szükség.

A gyerekek a kezelés során nappal kisebb dózisban, éjszakára teljes dózisban kapnak az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) lebomlását akadályozó gyógyszereket. A ciklus kezdete óta a korábban éjszaka sem mozdulni, sem beszélni nem tudó gyerekek már éjszaka is képesek aktivitásra.

Az orvoscsoport vezetője elmondta: az eredményre nagy orvosi sikerként tekintenek Pakisztánban, de még várnak a marylandi jelentésre, amelynek segítségével valószínűleg a pontos diagnózis is elkészülhet.

A pakisztáni média áprilisban számolt be először a három testvér, az egyéves Illjasz, a 9 éves Abdul Rasid és a 13 éves Soaib különös esetéről. A sajtóban “napelemesként” emlegetett gyerekek kivizsgálásának és kezelésének költségeit a pakisztáni kormányzat vállalta.

Az iszlámábádi kórházban csütörtökön Mamún Huszain pakisztáni elnök is látogatást tett, és találkozott az idősebb fivérekkel és édesapjukkal.

Az elnök arra utasította az egészségügyi hatóságokat, hogy a lehető legjobb orvosi ellátást biztosítsák a gyerekek számára.

– MTI –