Határt léptek a lakáshitelek

Népszerű kölcsönből vásárolni
Népszerű kölcsönből vásárolni - © Fotó: ÉKN-Archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az adásvételek több mint felében kölcsön is szerepet játszott.

A hivatalos adatok szerint az év első hat hónapjában a bankok 30 ezer 403 darab hitelt folyósítottak használt lakások vásárlására 195 milliárd forint értékben, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot – idézi a legújabb KSH-adatokat a BankRáció.hu friss elemzése.

A lakáshitelezés súlyát pedig bizonyítja az is, hogy az első félévben 53 ezer használt lakás talált gazdára, azaz az adásvételek több mint felében hitel is szerepet játszott. Ezzel egy fontos szintet léptek át a lakáshitelek az ingatlanpiac döntő részét lefedő használtlakás-szegmensben.

Hatalmas a tét

Az átlagos hitel használt lakások esetében 6,4 millió forint 16 éves futamidővel. Ennek a törlesztőrészlete a legalább egy évre rögzített kamatozású lakáshitelekre vonatkozó átlagos 5,6 százalékos teljes hiteldíjmutatónál (thm) havonta több mint 50 ezer forint. A piacon azonban vannak 3,5-4 százalékos thm-mel felvehető, legalább egy évig fix törlesztésű lakáshitelek is, amelyek esetében a havi törlesztés 42-45 ezer forintból kijön, de a thm különböző feltételek vállalásával akár 3 százalék alá csökkenthető.

Fotó: Matey István
Budapest - Idén 36 százalékra nőtt a panellakások iránti érdeklődések aránya. Jelentős eltérések vannak a kínálati piacon a felújított, normál állapotú és felújítandóként eladásra hirdetett panellakások árai között – derül ki az ingatlan.com legújabb, több mint 15 ezer hirdetésen alapuló panelkör...

Havi szinten a legjobb feltételekkel kínált konstrukciókkal az átlagos hiteleknél 5-8 ezer forinttal alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet. Az a 30 ezer használtlakás-vásárló, aki az első félévben hitelt is felvett, évente összesen 1,8-2,9 milliárd forintot spórolhatott a legjobb konstrukciók kiválasztásával. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője elmondta, hogy a több évre fix törlesztőrészletű lakáshitelek biztonságosabbak és kiszámíthatóbbak, mert a havonta fizetendő hiteltörlesztő ugyanannyi marad akkor is, ha esetleg a gazdasági környezet változása miatt a bankok például megemelnék a kamatokat. Ezt pedig a lakásvásárlóknak mindenképp érdemes mérlegelniük, mielőtt 10-15 évre eladósodnak.

Mi mindenre elég?

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a használt lakások vásárlói egy átlagos hitelfelvétel során 1-1,5 millió forintot is megtakaríthatnak a legkedvezőbb hitelekkel. “Egy ügyesen kiválasztott hitellel egy olyan felújítás teljes költségét is meg tudjuk takarítani, ami a használt lakások esetében 10-15 évente amúgy is esedékes lenne” – tette hozzá.

HBN


A számok

  • 53,7 ezer használt lakás kelt el az első félévben, a bankok pedig több mint 30 ezer lakáshitelt folyósítottak, vagyis már több lakást veszünk hitelre, mint hitel nélkül.
  • Használtlakás-vásárlásra 195 milliárd forint lakáshitelt adtak a bankok az első félévben, ami éves szinten 23 százalékos növekedésnek felel meg.
  • A legjobb hitel kiválasztásával akár egy 10-15 évente esedékes teljes lakásfelújítás költségét lehet megtakarítani.