Helyi közélet

2013.09.04. 14:04

Kulturális és közösségi alapú együttműködésekről tanácskoztak Mikepércsen

Mikepércs - A Nemzeti Művelődési Intézet és a Bridge Human Service Alapítvány együttműködésével 2013. augusztus 31-én Mikepércsen tartották meg a „Kulturális és közösségi alapon történő együttműködések fejlesztése” című programsorozat szakmai tanácskozását.

Mikepércs - A Nemzeti Művelődési Intézet és a Bridge Human Service Alapítvány együttműködésével 2013. augusztus 31-én Mikepércsen tartották meg a „Kulturális és közösségi alapon történő együttműködések fejlesztése” című programsorozat szakmai tanácskozását.

A 2013. július közepe óta rendezvénysorozat célja az önkormányzatok, kulturális intézmények, helyi közösségek, civil szervezetek, vállalkozások közötti kulturális és közösségi alapon történő együttműködések szervezése, fejlesztése, a helyi közösségek és értékek erősítése, valamint a helyi közösségfejlesztésen alapuló gazdaság fejlesztése.

A szombati tanácskozáson, melyre Hajdú- Bihar megye több településéről és Kecskemétről érkeztek vendégek, részt vett Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára is, és kiemelte, hogy a folyamatban lévő kulturális rendszerváltás részeként a közösségi művelődési munkára jelentős hangsúlyt kell fektetni, valamint kiemelten támogatni kell a helyi közösségi kezdeményezéseket és közöttük létrejövő együttműködéseket. Halász János elmondta, hogy kezdeményezi fogja egy olyan támogatási alap létrehozását, mely a közösségek együttműködését támogatja, és lehetőséget ad a már működő jó gyakorlatok, modellek bemutatására.

Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának vezetője, a Debreceni Művelődési Ház igazgatója a vidékfejlesztés és a közösségi művelődés szinergiájáról beszélt, kiemelte a helyi közösségfejlesztés és hagyomány átörökítésének fontosságát, annak hatását a vidékfejlesztésre. Fontosnak tartja a helyi közösségek erősítését, valamint hangsúlyozta a várhatóan ősszel induló kulturális közmunkaprogram szükségességét. A programban kulturális közhasznú foglalkoztatottak dolgoznak majd, akikből vidékfejlesztő válhat. Az ő feladatuk és a helyi közösségépítő személyek feladata lesz összegyűjteni a helyi értékeket, melyekből összeállhat a helyi értéktár. Mindenképpen létre kell hozni a közösségi információs támogatási hálózatot, az új típusú szövetkezeteket hálózatba kell szervezni, ki kell alakítani egy értékesítési láncot, mely segíti a helyi közösségek által elkészített termékek értékesítését, és ezáltal a rendszer fenntartását. Mindezen tevékenységek pedig élénkítő hatással bírnak a helyi gazdasági életre.

Bocskay József, a Magyar Hajdúk Szövetségének elnökhelyettese, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnökségi szaktanácsadója a Közösségi gazdaságfejlesztés kulturális alapjairól, illetve a Tudás- és kulturális alapú gazdaságfejlesztés irányelveiről osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. A szakember is fontosnak tartja a helyi erőforrások felmérését, valamint az adott település, régió értékein alapuló, fenntartható gazdaságfejlesztést. Ennek érdekében a helyi közösségek tagjainak olyan ismereteket, olyan tudásmenedzsmentet kell átadni, melyet a piaci szektorban is használnak. Jelenleg a helyi közösségek által létrehozott szociális gazdaság információkezelési hiányosságokkal rendelkezik, ezért egy olyan informatikai és információs rendszert kell létrehozni, mely támogatja a helyi közösségek által elkészített termékek logisztikáját és értékesítését. A fenntarthatóság érdekében Bocskay József fontosnak tartja a kulturális és közösségi terek biztosítását, az "Adj helyet a helyinek" mozgalom újraindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában