Határon átnyúló együttműködés a közlekedésbiztonságért

Akt.:
Határon átnyúló együttműködés a közlekedésbiztonságért
© Fotó: Matey István
Ártánd – Felkészültek a megnövekedett forgalomra a román és a magyar oldalon is.

  • Az ünnepek közeledtével a rendőrség és a határrendészet is nagyobb gondot fordít arra, hogy az autósok még jobban betartsák a közlekedési szabályokat, ezáltal pedig csökkentsék a balesetek számát.
  • Ennek érdekében december 12-től a magyar–román határ menti átkelőhelyeken szórólapokkal tájékoztatják az autósokat arról, hogy mi a különbség a két ország közlekedési szabályzatában – tudatták a határátkelőn kedden tartott sajtótájékoztatón.
  • A Romániába készülő magyar rendszámú autósok egy magyar nyelvű, részletes leírást kapnak, míg a Magyarországra beutazó román rendszámú kocsival közlekedőknek egy rövidebb felhívást adnak át.
  • Emellett fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítani a határ mindkét oldalán, hogy a biztonságot veszélyeztető autóvezetőket kiszűrjék az – ünnepek idején megnövekedett – forgalomból.

A magyar és a román rendőrség között 2013 óta van egy megegyezés, amely értelmében szorosabban együttműködnek annak érdekében, hogy csökkentsék a közúti balesetek számát. Az intézkedésekről Óberling József rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője; Florentin Bracea dandártábornok, a Román Rendőr-főigazgatóság Közlekedésrendészeti Igazgatóságának vezetője, valamint Marin Bondar tábornok, a Román Határrendészet Területi Felügyelőségének igazgatója számolt be az ártándi határátkelő közös kapcsolattartási helyén, kedden.

A megelőzésen a hangsúly

Óberling József és Florentin Bracea is elmondta, fontosnak tartják, hogy mind a magyarországi, mind a romániai közlekedők tisztában legyenek a másik ország közlekedési szabályaival. Éppen ezért a határátkelőnél osztogatott szórólapokon feltüntették, mire kell a legjobban figyelni, valamint a rendőrségi weboldalak elérhetőségeit is, ahol bővebb tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Folyamatos ellenőrzéseket tartunk a határ mindkét oldalán, illetve azokon a tranzitútvonalakon is, amelyeket gyakrabban használnak a sofőrök. Az ellenőrzések célja, hogy a veszélyes sofőröket kiszűrjük, és figyelmeztessük őket, tartsák be a szabályokat – hangsúlyozták.

Marin Bondar kijelentette, az utóbbi időben valamelyest csökkent a közúti határátkelők forgalma, mivel egyre többen utaznak külföldre repülőgéppel. Ennek ellenére az ünnepi időszakban növelik az ellenőrzést végző rendőrök számát; ők az esetleges terelésekről, útlezárásokról, veszélyes útszakaszokról is tájékoztatást adnak.

HBN-BR


Óvatosan a kinti utakon!

Ha Romániába utazunk, tartsuk szem előtt, hogy a sebességhatárok megegyeznek, viszont a lakott területeken kívül az egy évnél kevesebb vezetési tapasztalatú autósok kötelesek a megengedettnél 20 km/h-val alacsonyabb sebességgel közlekedni! A szabálysértéseket öt osztályba sorolják, azok súlyosságától függően büntetőpontot adnak. Ez alapján számítják ki a bírság összegét, ami a román minimális bruttó alapbér 10 százaléka – csaknem 10 ezer forint. Mindemellett sokkal több esetben vehetik el már a helyszínen a vezetői engedélyt 30, 60 vagy 90 napra, ami maga után vonja erre az időszakra a vezetési jogosultság felfüggesztését is.