Sport

2014.08.01. 10:06

Nem bízták a véletlenre a DHK-nál

Debrecen - Tizenöt új játékossal, köztük sztárigazolásokkal készül a Debreceni Hokiklub az első MOL Liga-idényére.

Debrecen - Tizenöt új játékossal, köztük sztárigazolásokkal készül a Debreceni Hokiklub az első MOL Liga-idényére.

Amint arról már beszámoltunk, a korábban Debrecenbe csábított, 227-szeres magyar válogatott és a legutóbbi MOL Liga pontkirályán, Ladányi Balázson kívül ősztől a cívisvárosért küzd majd ugyancsak a magyar válogatott egyik kiválósága, Vaszjunyin Artyom is, aki a Ferencváros csapatát hagyta ott a cívis lehetőségért. A rutinos szélső több élvonalbeli klubban is megfordult pályafutása alatt, a magyar válogatott színeiben 2008-ban részese volt a szapporói csodának, majd az azt követő A-csoportos világbajnokságon is szerepelt.

Magyar válogatottak

Vaszjunyinon kívül még négy hokis érkezett a fővárosi zöld-fehérektől. A 27 éves Berta Ákos is rutinos MOL-osnak számít, hiszen az UTE színeiben 2008-ban mutatkozott be a bajnokságban, 2011 óta erősítette a Fradit, mielőtt Debrecenbe jött. Csapattársa, a 24 éves szlovák származású Dancsfalvi Norbert 2010-ben mutatkozott be a MOL Ligában, azt megelőzően a szlovák utánpótlás-bajnokságokban szerepelt, és Érsekújvárról lett magyar utánpótlás-válogatott. A rutinos Jégcsarnok-látogatók emlékezhetnek rá, hiszen többször is megfordult Debrecenben az FTC, az MTK vagy éppen a Szeged színeiben. A negyedik Ferencvárostól érkező, a fiatal Horváth Dávid, aki Dancsfalvi csapattársa volt a MOL Ligán kívül is az FTC csapatának az U20-as és OB II-es bajnokságban egyaránt. Felsorolásunk utolsó zöld-fehér játékosa a rutinos Tőkési Lajos. A 38 esztendős védő közel 200 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, karrierje nagy részét Székesfehérvárott és Dunaújvárosban játszotta. Rajtuk kívül még két magyar játékos érkezett a DHK-hoz, nevezetesen a junior korú György Róbert Miskolcról, valamint a MAC-tól Németh Árpád.

Újabb orosz megszállás

Mielőtt a debreceni hokisok 1992-ben szerencsét próbáltak az élvonalban, két orosz légiósuk nélkül nem is gondolhattak volna arra, hogy meglépjék ezt a szintet. Akkor Razov Igor és Szokolov Misa jelentette azt a pluszt, amit Vlagyimir ­Jefremov, a Gyemensin testvérek és Alekszej Grisenko zsenialitása tett egésszé a „magyar anyag” mellett.

Két éve érkezett a klubhoz Vlagyimir Scseglov edző, valamint két fiatal játékos, Arsenij Trutko és Artur Kuriljuk, akik közül csak utóbbi maradt a csapatnál. Most, 22 évvel az első OB I-es szezon után ismét keletre nyúltak a MOL Ligára készülő debreceniek, és rögtön „hét lapot” húztak. Az új edző, Jevgenyij Muhin játékosként az orosz első osztályban is edződött, hét alkalommal volt utánpótlás-válogatott. Az idén 46 éves szakember edzőként az Avtomobiliszt Jekatyerinburg MHL-es (U22-es) csapatánál dolgozott, majd negyven mérkőzés erejéig a KHL-ben is kipróbálhatta magát. Külön érdekesség, hogy Scseglov mesterrel egy csapatban dolgozott Jekatyerinburgban.

HBN-PZ

A teljes cikk a Napló pénteki számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!