Hatalmas tehetség a fiatal lány

Vágner Lara
Vágner Lara - © Fotó: Kogyilláné Halics Szófia
Berettyóújfalu – Vágner Lara, a Bihari Lövészklub legfiatalabb reménysége sorra nyeri a versenyeket.

A most 12 éves fiatal lány 2016 őszén még csak ismerkedett a lövészettel, ám ekkor a légfegyverek súlyra még nehéznek bizonyultak számára. A következő év tavaszán már megerősödve, újult erővel kezdett bele újra szeretett sportjába. Első megmérettetésein rögtön eredményes volt, a Papp Péter és Horogh Gábor emlékversenyen tehetségének és szorgalmának köszönhetően az általános iskolások között minden légfegyveres versenyszámban a dobogó legfelső fokára állhatott. A bajnokságokon elért eredmények alapozták meg a következő sikereket is. A megyében rendezett lövészversenyeket a fiatal lány sorra nyerte. A 2017-es év őszén Lara első lett a megyei diákolimpiai döntőn, ezzel kvalifikálta magát az országos lövészversenyre. A versenyévad zárása nagy büszkeség és öröm volt a Bihari Lövészklub életében, hiszen az akkor 11 éves lány a nála három évvel idősebbekkel mérkőzött és a középmezőnyben végzett.

Segített a város

Lara egész évben rendszeresen, kitartóan edzett és felnőtt élsportolókat megszégyenítő szorgalommal teltek mindennapjai. Az egyesület 2018 elején Berettyóújfalu Város Önkormányzatának sportpályázata segítségével versenylégpuskát vásárolt, amivel Lara az eddigieknél is jobb eredményeket ért el. Azért, hogy az eredmények tovább javulhassanak, a pályázat összegéből a lövészklub beszerzett egy tartalék légpuskát, valamint két légpisztolyt is. A jó fegyvereknek, Lara szorgalmának és kitartásának köszönhetően tavaly jobbnál jobb versenyeredmények születtek és az év végére Magyarország Sportlövő Diákolimpia Bajnoka lett.

A diákolimpián elért eredmény nem előzmények nélküli, hiszen a versenyt megelőzte a Füzesabonyban a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség rövidpályás Fémsziluett Országos Bajnoksága, ahol női kategóriában III. helyezést ért el, az Országos Céllövő Verseny fordulóiban Nyíregyházán, ezt követően Debrecenben és Egerben első helyen végzett. Az országos döntő Százhalombattán volt, ahol szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. Az igazi siker tavaly december 8-án jött el az ifjú lány számára, hiszen a bonyhádi országos diákolimpiai döntőn, nyílt irányzékú légpuska 20 lövéses versenyszámban első helyezést ért el.

Kitűnő tanuló

A diáklány a lövészet mellett zongorán játszik, diák önkormányzati tag és érdekli a fotózás is. Véleménye szerint a lövészsport fegyelemre tanít, melyet a József Attila Általános Iskola hatodik osztályos tanulója a mindennapokban is hasznosít, ugyanis kitűnő tanuló. Tehetségére egy-egy verseny alkalmával hamar felfigyelnek, a sportágban elismert lövészek jó tanácsokkal és szakmai segítséggel látják el. A fiatal lány kellő alázattal és szerénységgel űzi a sportot, a Bihari Lövészklub pedig mindent megtesz azért, hogy az új reménység kiemelkedően teljesíthessen.

– Kogyilláné H. Szófia –