Hatalmas NAV-fogás: milliárdos kárt okozhatott volna a dohány és cigi, ha piacra kerül

Akt.:
Hatalmas NAV-fogás: milliárdos kárt okozhatott volna a dohány és cigi, ha piacra kerül
© Forrás: NAV
Debrecen – Januárban egy héten belül három jelentős, illegális cigaretta- és fogyasztási dohánykészletre bukkantak a NAV nyomozói. Az országban lefoglalt cigarettamennyiség 90 százaléka az Észak-alföldi Régióból származik.

Milliárdos bevételkiesést okozott volna a költségvetésnek, ha piacra kerül az a három illegális cigaretta és fogyasztási dohánykészlet, amelyet januárban foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói Hajdú-Bihar és Szabolcs megyékben. Egy komoly, mintegy félmilliárd forint értékű cigarettaszállítmányra a 4-es főúton, Hajdúszoboszlónál bukkantak egy kamion pótkocsiján. A sofőr a papírjai szerint víztisztítókat szállított Romániából. A pénzügyőrök viszont nem tudták megbontani a konténert, így a katasztrófavédelem segítségét kérték. Az OSB lapok mögött összesen 425 ezer doboz cigarettát találtak.


Forrás: NAV Forrás: NAV ©

A nyomozók információi szerint egyébként a teherautót Debrecen külterületén pakolták meg. A sofőrt orgazdaság és magánokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte – magyarázta az adóhatóság szerdai tájékoztatóján Lengyel Tibor ezredes, az adóhivatal Észak-alföldi Bűnügyi igazgatója.


Fotó: Molnár Péter A sajtótájékoztatón | Fotó: Molnár Péter ©

Szintén adójegy nélküli cigarettát, mintegy 14 ezer 500 doboznyit, találtak egy, az M3-as autópályán, Görbeháza közelében megállított csempésznél. Az 58 éves cívisvárosi férfi nem volt ismeretlen a hatóság előtt: jövedéki termék illegális forgalmazása miatt korábban már ült. Ezúttal, mikor meglátta a villogó szirénákat, kétségbeesetten dobálta ki az ablakon a nála lévő mobiltelefonokat. A járműben több kulcscsomót is találtak, az egyik egy debreceni belvárosi társasház garázsát nyitotta. Ott további 18 ezer doboz cigarettát és egy tonna fogyasztási dohányt tároltak.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Munkatársunk kérdésére dr. Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője elmondta: az országban lefoglalt cigarettamennyiség 90 százaléka az Észak-alföldi Régióból származik. A bűnözők viszont egyre markánsabban jelennek meg a termelői piacon is: Kállósemjénben például 15 tonna dohánylevél került elő egy raktárból. A pénzügyőröket egy mobiltelefonon talált, vélhetően véletlenül készített videófelvétel vezette nyomra. Az üggyel összefüggésben két dohánytermesztőt jövedékkel visszaélés elősegítése miatt gyanúsítottként hallgattak ki. Mint Lengyel Tibor elmondta, ők aszálykárra hivatkozva a megtermelt dohánynak csak egy részét adták át a dohányüzemnek, a többit a feketepiacra szánták. Itt a lefoglalt levélmennyiség értéke 15 millió forint, amit illegális üzemben feldolgozva a bűnözők akár fél milliárd forintos kárt is okozhattak volna a központi költségvetésnek.

HBN


Jobb árat kínálnak a bűnözők

Egyre gyakrabban kerül elő az illegális kereskedők raktáraiból fogyasztási dohány. Enne oka – jegyezte meg dr. Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője –, hogy a fekete piac követi a legálison bekövetkező változásokat. Ott pedig a kereslet a fogyasztási dohány felé tolódott el. A tömött cigarettát szívni ugyanis lényegesen olcsóbb, mint dobozost. Mint elhangzott, a fogyasztási dohányból egy szál cigaretta megtöméséhez kézzel egy, gépi töméssel pedig fél gramm is elegendő. Így nem meglepő, hogy a dohánytermelők is egyre inkább bekapcsolódnak a feketekereskedelembe, a NAV szerint a bűnözők akár két-, sőt háromszoros árat is hajlandóak fizetni a dohánylevélért. Egyébként a hazánkban termelt dohány 85 százalékát Szabolcsban és Hajdú-Biharban termelik meg.