Hatalmas károk a Hajdúhadházi Erdészetben

Hatalmas károk a Hajdúhadházi Erdészetben
Nehéz helyzetben vannak a Nyírerdő Zrt. kezelésében lévő, állami tulajdonú erdészetek.

Geszteréd, Érpatak, Kállósemjén, Kisléta és Kántorjánosi térségben nagyon nagy pusztítást végzett a vihar. Megyénkben, a Hajdúhadházi Erdészetetben hatalmas kár keletkezett. A június 14-i vihar, ami végigsöpört Kelet- Magyarországon, nem kímélte a 4-es főút mellett elterülő erdőt.
 
A körül-belül tíz- húsz perces pusztítás után valamint az elmúlt időszak szeles időjárása miatt a cég saját felmérései alapján az általuk kezelt erdőterületek 2000 hektáron károsodtak. A cég becsült kára és kárfelszámolásának értéke közel 875 millió forint.
 
 
 
Dufla Ferenc, a cég erdészeti igazgatója elmondta, a hajdúhadházi gazdálkodásban 250 hektárnyi területet kell tarra vágni, további 650 hektárnyi területen pedig el kell szállítani, ki kell termelni a törött, sérült fákat.

Megrázó videó a vihartépte erdőről

Vannak ahol alig akad egy-két épen maradt törzs

Az épületeket, utakat, villanyvezetékeket már megszabadították a kidőlt fák fogságából, jelenleg azon dolgoznak, hogy minél kisebb értékvesztéssel tudják majd értékesíteni a sérült anyagot. “Az összerombolt erdő faanyaga mérhető, de az erdő valódi értékét szinte lehetetlen felmérni”- mondta Dufla Ferenc.
Vannak olyan területek, ahol alig akad egy-két épen maradt törzs, a fák egymáson hevernek- néhol életveszélyesen elhelyezkedve.

Képek a letarolt erdőről

Még idén ősszel -legalább a károsodott területek felén- elvetik a makkot, illetve beültetik a sérült faállomány helyét csemetékkel, ám az igazgató szerint így is el kell telnie 5-6 évnek ahhoz, hogy befejeződjenek a viharkár miatt szükségszerű munkák.