Hatalmas beruházások előtt áll Debrecen

Hatalmas beruházások előtt áll Debrecen
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A cívisváros 2019-es költségvetésének az oktatási, szociális és kulturális ágazatot érintő pontjairól számolt be Komolay Szabolcs alpolgármester hétfőn a Beregszászi Pál Szakgimnáziumban.

– 2014-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Debrecen regionális központtá nője ki magát a kultúra, a gazdaság, az oktatás és a turizmus területén egyaránt – kezdte a tájékoztatást Komolay Szabolcs. A gazdasági fejlesztéseknek köszönhetően hatezer új munkahely keletkezett, ezért szükség van jól kvalifikált, nagy tudással rendelkező szakemberekre. Úgy gondoljuk, Debrecen jövője sok tekintetben az oktatási rendszerén múlik – fogalmazott az alpolgármester.

– Ebben az évben 3,2 milliárd forintos kerettel szeretnénk iskolafejlesztési programokat elindítani a közoktatásban. A Beregszászi 1,4 milliárdos fejlesztés előtt áll, ami azért kiemelkedően fontos, mert a jövőben ez az intézmény lesz a bázisa a debreceni szakképzésnek. Az épület energetikailag teljesen megújul kívül-belül, jövőre pedig az eszközpark fejlesztésére és a teljes belső korszerűsítésre is sor kerül. Erre az évre tervezzük a Bocskai és a Dózsa György Általános Iskola komplex felújítását, valamint a Fazekas Mihály Gimnázium és a Gulyás Pál Kollégium épületének felújítása is megvalósul a rendelkezésre álló 3,2 milliárd forintból.

– A 2019-es beruházásokkal az a célunk, hogy a debreceni diákok és a vidékről ideérkezők megfelelő körülmények között tanulhassanak, illetve a tanárok 21. századi körülmények között tudják végezni a munkájukat – emelte ki Komolay Szabolcs alpolgármester hétfőn az idei költségvetést bemutató sajtótájékoztatón.

– A város különböző díjakat és alapítványokat működtet avégett, hogy a tehetséges tanulókat lehetőségeinkhez és erőnkhöz mérten támogassuk. Ilyen a nemzetközi érettségi, az Arany János Tehetséggondozó Program, a Tehetséges Fiatalokért Közalapítvány és a Cívis Tálentum Díj. A nemcsak Debrecenben, hanem országosan is egyedülálló Nemzetközi Iskola 3,8 milliárd forintos beruházás, és terveink szerint ebben az évben megnyithatja kapuit. A Zenede 410 millió forintos beruházása jelenleg 50 százalékos készültségben van.

Jelenleg Debrecen 33 óvodát működtet, az intézmények 6200 óvodásnak adnak otthont. – Ezek teljes kapacitással működnek, ezért bővítésre van szükség. Az óvodai működtetésre ebben az évben 4,6 milliárd forint jut, ami 100 millióval több a tavalyi keretnél. Már folyamatban van az alsójózsai és az Ősz utcai óvoda korszerűsítése, és még ebben az évben sor kerül a Lehel utcai, a Közép utcai és a Szivárvány utcai óvoda fejlesztésére összesen 1,2 milliárd forint értékben. 416 millió forintból a Tócó-völgyben is óvoda épül majd, ennek engedélyezése már folyamatban van – tájékoztatott a politikus.

Emelkedő bérek

Komolay Szabolcs kiemelte: átalakul az intézményvezetők bérezése is. A jövőben az eddigi bérpótlék 40 százalék volt, egy most kidolgozott ösztönzőrendszernek köszönhetően azonban akár nyolcvan százalékos is lehet. Ezentúl az intézményvezetők bére attól is függ, milyen csoportlétszámmal dolgoznak, az óvoda hány telephelyen működik, és milyen a gyerekek összetétele: milyen számmal vannak sajátos nevelési igényűek, hátrányos, akár halmozottan hátrányos helyzetűek, esetleg autista gyermekek.

– 3,7 milliárd forintot fordítunk a költségvetésből a szociális kiadásokra 2019-ben, így aki az ellátórendszerünkben jelentkezik, és ara jogosult, annak mind pénzben, mind természetben ellátást tudunk biztosítani. A szociális szolgálatok, a család- és gyermekvédelmi központok, a bölcsődék és a gyermekellátó központok költségvetése is jelentősen növekedett. A hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésére ötmillió forintot, nyári üdültetésükre 3 millió forintot, a Bursa Hungarica ösztöndíjhoz 7,2 millió forintot tesz a város 2019-ben. Ebben az évben hat bölcsődei telephelyet újítunk fel összesen 2,3 milliárd forint értékben, emellett két új bölcsőde építését is tervezzük – jelentette ki Komolay Szabolcs.

Színházi beruházások

Kulturális területen idén 3 milliárd 560 millió forintból gazdálkodik a város. – A legnagyobb beruházásunk a Csokonai és a Latinovits Színház lesz. A Csokonai tervei már készen vannak, így 2020 márciusában munkaterületet is tudunk adni. Erre a beruházásra a Modern Városok programon belül a kormány 6,3 milliárd forintot irányzott elő. A Latinovits Színházban remélhetőleg már 2019 végén elkezdődhetnek a munkálatok. Ebben az évben több közösségi ház is megújul, valamint fejlesztés előtt áll az Újkerti Könyvtár és a Tímárház. Külső és belső felújítást tervezünk a Vojtina Bábszínházban, ahol interaktív bábmúzeumot is kialakítunk – mondta Komolay Szabolcs.

SZD


Balázs Ákos
Debrecen - A megyeszékhely közgyűlése csütörtökön tárgyalja az önkormányzat 2019-es költségvetését. A debreceni közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának tagjai arra szerződtek 2014-ben Debrecen polgármesterével, hogy ebben az önkormányzati ciklusban a gazdaság fejlesztése lesz a fókuszban. Stabilitást,...

Debrecen - Épül a Debrecen brand, aminek óriási lökést adott a Financial Times elismerése. 2016-ban fogadta el az önkormányzat az Új Főnix Tervet, amelyben 200 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre helyi fejlesztésekre. Papp László polgármester szerdai évértékelőjében beszélt a terv hat pil...