Hatalmas ásványkincs-tartalékok Afganisztánban

Amerikai geológusok hatalmas mennyiségű ásványkincset találtak Afganisztánban.

A New York Times hétfői cikke szerint a szakemberek 1000 milliárd dollárra, azaz 230 billió forintra teszik ezek értékét. Az ázsiai országban jelentős mennyiségű rezet, lítiumot, vasat, aranyat és kobaltot találtak. A szakemberek szerint ha megkezdik ezek kitermelését, Afganisztán lehet a világ legjelentősebb bányászati exportőre.

Az egyik legfontosabb ásványkincs, amelyből sok van Afganisztánban a lítium. A fémet újratölthető elemek, akkumulátorok gyártásához használják. Elég csak a mobiltelefonokra, vagy a laptopokra gondolni- de az elektromos autókhoz is ebből készülnek az akkumulátorok. Eddig Bolíviának voltak a legnagyobb tartalékai. A szakemberek szerint Afganisztán lehet a lítium “Szaúd-Arábiája” – erről szólt az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban egy belső feljegyzés, amely a napilap birtokába került.

A felmérések szerint vasból és rézből is annyi van, hogy a világ vezető exportőrévé teheti az ázsiai országot. Az ásványkincs tartalékok képezhetik elemzők szerint az afgán gazdaság gerincét.

Az amerikai geológusok és a Pentagon szakemberei nem maguktól bukkantak a természeti kincsekre. Azokról ugyanis már az egykori szovjet megszállók is feljegyzéseket készítettek az 1980-as években. Miután a szovjet katonák kivonultak az országból, az afgán geológusok magukhoz vették a térképeket és jegyzeteket. Zavaros időszak következett- a tálibok vették át az uralmat. Az ő elűzésük után kerültek elő ismét a feljegyzések. Egy volt afgán bányamérnök azt mondta: az ásványkincsek kitermelése nem kezdődhetett meg, mert a háborúk miatt nem voltak beruházások sem.

A helyzetet az nehezíti, hogy az ásványkincsek törzsi területeken vannak. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a szélsőséges tálibok ellenállását erősítheti a frissen felfedezett tartalékok. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a hatalmas természeti kincs miatt a militánsok sokkal inkább megpróbálják majd megtartani az ásványkincsben gazdag területeket. Többen pedig attól félnek, hogy a már most is rendkívül korrupt vezetés tovább romlik az országban.

– Független Hírügynökség –