Hat megyei iskolában szűnnek meg a gimis osztályok

Hat megyei iskolában szűnnek meg a gimis osztályok
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Az intézmények és a most gimnáziumi osztályban tanulók is maradnak.

Három debreceni és ugyanannyi vidéki középiskolában szűnik meg a gimnáziumi képzés a megyében – derül ki a hvg.hu-n közzétett listából. Eszerint a cívisvárosban a Brassaiban, a Dienesben és az Irinyiben, továbbá a hajdúhadházi Szilá­gyi Dániel, a biharkeresztesi Bocskai István, illetve a polgári József Attila középiskolákban nem indítanak szeptembertől gimnáziumi osztályokat. A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó intézmények mindegyike többprofilú, azaz szakközépiskolai képzést is folytatnak. Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatójának elmondása szerint a központhoz tartozó intézményeknél eddig sem a gimnáziumi, hanem a szakközépiskolai képzés volt a meghatározó. Ezt erősítenék a jövőben.

Rohamtempóban vág rendet a Nemzetgazdasági Minisztérium a júliusban átvett 303, köztük sok vegyes profilú középiskola között: a HVG online kiadása szerdán közölte azon intézmények listáját, amelyekben megszűnik a gimnáziumi képzés. Eszerint három-három debreceni és vidéki középiskolában vezetik ki az ilyen osztályokat felmenő rendszerben: vagyis a jelenleg a képzésben tanuló diákokat nem érinti a változás.

A megyében főként olyan intézményekről van szó, amelyek nem a gimnáziumi, hanem a szakmai képzéseik miatt voltak ismertek. Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója érdeklődésünkre kifejtette: a három érintett debreceni intézményben (Brassai, Dienes, Irinyi középiskolák) már évekkel ezelőtt megkezdődött a folyamat.

Nem érte el a kívánt szintet

Emlékeztetett: a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola – amelyet korábban hét évig vezetett – járműipari, elektronikai, gépészeti szakemberek képzésével szerzett magának jó hírnevet. – 2004-ben mintegy idegentestként – igazodva az akkori fenntartói döntéshez és kormányzati elváráshoz – gimnáziumi képzés is indult a 9-12. évfolyamon, ezzel a szakmai képzés a 13-14. évfolyamra tolódott ki. Soha nem értük el azt a szintet, amit egy gimnáziumi képzésben el kell érni. Nem úgy a szakképzésben. Ezért három évvel ezelőtt elkezdődött a gimnáziumi képzés kivezetése. Így a 12. évfolyamon még négy ilyen osztály tanul, de idén szeptemberben már „csak” középiskolai osztályok indultak – magyarázta. Hozzátette, ez a beiskolázott tanulói létszám és a színvonal emelkedését is magával hozta, sőt, négy helyett jövőre öt osztályt indítanak.

Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

Egy korszak véget ér

A főigazgató az 1991 óta sportgimnáziumi képzést folytató, s például a női kézilabdacsapatnak fontos bázist jelentő Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskoláról azt mondta, az akkori fenntartó három évvel ezelőtt döntött a sport-szakközépiskola bevezetéséről, így ott az utolsó gimnáziumi osztály 12.-es.

A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola honlapján található áttekintés szerint az iskolában a gimnáziumi oktatás 1995-ben indult újra. Tirpák Zsolt azt mondta, ide is főként az érettségit követő szakmai képzés miatt iratkoznak a diákok. – A középiskolai osztályokkal lerövidül a szakképzésben eltöltött idő, már 9. évfolyamon elkezdődik a szakmai képzés – fogalmazott.

A szakmájukból is maturálnak

Az átalakítás hozadéka, hogy a „profiltisztításon” áteső iskolák szakgimnáziumokká válnak – az elnevezés lényegében a mai szakközépiskolát jelenti. A szakember elmondta, a diákoknak a 12. évfolyam elvégzése után szakérettségit kell majd tenni. Ez azt jelenti, hogy a közismereti tárgyak mellett ötödikként a szakmájukból kell maturálniuk, s szakmát is kapnak. Egy plusz év elvégése után pedig OKJ-s szakképesítést szerezhetnek. Az érettségivel ugyanúgy jelentkezhetnek a felsőoktatásba, mint a gimnazisták. – Szakképzésben tanulni nem jelent kevesebbet, mint gimnáziumban tanulni, sőt, presztízst kell jelentsen – szögezte le.

HBN–SZZSL


Kevesen jelentkeztek

51 éves múltja van a gimnáziumi oktatásnak a Biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban, ahol szintén nem indul szeptemberben gimnáziumi osztály. Barabás Ferencet, a település polgármesterét nem érte váratlanul a döntés. – Két-három éve komoly gondok vannak a beiskolázással. Akiket felvettek, jellemzően nem tudtak továbbtanulni, s kevés az olyan szakma, amihez érettségi kell. Nagyon sajnáljuk, hogy megszűnik a gimnáziumi képzés; a városnak most az az érdeke, hogy erős szakképzése legyen.

A debreceni polgármesteri hivatalt is megkerestük. Komolay Szabolcs alpolgármester azt írta, a cívisvárosnak kellő számú és magas színvonalú oktatást biztosító gimnáziuma van, az érintett iskolákban már az elmúlt években a szakképzés irányába tolódtak el az igények. Hozzátette, a város egyetértve a kormány törekvéseivel kiemelt szerepet szán a szakképzésnek, s arra törekszik, hogy az oktatási, képzési intézményei segítsék a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítását.

hirdetés