Hat fővárosi rablás elkövetőit fogták el a nyomozók

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói hat fegyveres rablás elkövetőjét is elfogták az elmúlt napokban.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly a rablási osztály munkatársai 113 kiemelt rablást göngyölítettek fel, az ügyek 81 gyanúsítottjából 79 előzetes letartóztatásban van, kettő pedig házi őrizetben várja az ejárás végét. A most felgöngyölített bűncselekmények nem függnek össze.

Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elsőként egy tavaly júliusban történt rablás felderítéséről számolt be: tavaly július elején két férfi ment be Budapesten, az egyik XXIII. kerületi bankfiókba, ahol az alkalmazottakat és az ügyfeleket fegyverrel megfenyegették, a biztonsági őrt lefegyverezték, majd pénz követeltek. A pénztáros odaadta a kasszában lévő pénzt, a támadók pedig elmenekültek. A bűncselekménnyel egy 30 éves poroszlói és egy 34 éves dömsödi férfit gyanúsítanak, egyiküket február 18-án, Maglódon fogták el, 30 éves társát a Heves megyei Poroszlón, egy ház padlásterében fogták el. Mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásba került.

Tavaly augusztusban a VII. kerületi Baross téren próbáltak meg kirabolni egy pénzváltót, de nem jártak sikerrel. Az alkalmazott megnyomta a riasztót, a támadó zsákmány nélkül menekült el. A 20 éves gyanúsítottat hétfőn fogták el Kőbányán, beismerte tettét és társát is megnevezte. A rendőrség kezdeményezte, hogy mindkettőjüket vegyék előzetes letartóztatásba.

Nyerges Béla elmondta: február 10-én arról kaptak bejelentést arról, hogy a II. kerületi Kőhegyi utcában megtámadtak egy postást, egy késsel megfenyegették és elvitték a nála lévő pénzt. Kiderült, a férfi a rábízott pénzt eljátszotta, ezért ellene sikkasztás miatt indult eljárás.

A nyomozók felgöngyölítették a január 24-én történt Aranykéz utcai rablást is. A két támadó rendőrnek adta ki magát úgy mentek be a pénzváltóba, ahol az arab tulajdonost, ismerősét és nyolcéves fiát is megfenyegették, bántották, majd a kasszában lévő pénzzel elmenekültek. A szemtanúk elmondása alapján sikerült a rablók menekülési útját rekonstruálni, és megtalálni azt az autót, mellyel a közelben parkoltak le a rablás előtt, de már nem tudták magukkal vinni. A gyanúsítottak egyikét Budapesten fogták el február 12-én, társát Svédországban kapták el. Az ügynek egy harmadik gyanúsítottja is lett: kiderült, hogy a pénzváltós ismerőse adta a tippet, az a férfi, aki a támadáskor maga is jelen volt.

Nyerges Béla egy február 16-án történt rablásról is beszámolt: egy 27 éves férfit támadott meg egy román férfi a VI. kerületi Weiner Leó utcai lakásában. A férfit egy sokkolóval tette ártalmatlanná, majd fegyverrel megfenyegette. Mivel a zsákmányt kevesellte, megállapodott áldozatával, hogy délután visszatér még pénzért, ám cserébe az elvitt dolgokat visszaadja. A 20 éves férfi ígérete szerint délután kettőkor visszatért, az akciósok ekkor csaptak le rá.

A nyomozóknak sikerült elfogni azt a férfit is, aki február 19-én este, zárás után rabolt ki egy kőbányai boltot. A támadót sikerült azonosítani, így a nyomozók másnap a munkahelyén őrizetbe is vették a 32 éves budapesti férfit.