Hat fizetési kategória szerint bérezik a budapesti cégvezetőket

Hat fizetési osztály szerint bérezik a jövőben a főváros tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetőit – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az I-es vezetői kategóriában, ahová a szerdai ülésen létrehozott Budapesti Városüzemeltetési Központ és a Budapesti Közlekedési Központ illetve a BKV vezérigazgatója tartozik, bruttó 1,6 millió forintban állapították meg a havi alapbért, emellett ennek 40 százaléka lehet a teljesítmény-prémium.

Az előterjesztés szerint a fővárosmeg szeretné tartani a képzett, gyakorlattal rendelkező szakembereket, másrészt meg kívánja akadályozni az elmúlt évekre jellemző, társadalmilag elfogadhatatlan összegű kifizetéseket. Ennek szellemében döntöttek hat fizetési osztály létrehozásáról a képviselők.

Az I-es fizetési osztályban bruttó 1,6 millió forint havi alapbért és 40 százalékos teljesítmény-prémiumot állapítottak meg, de ez utóbbi nem jár automatikusan. Ebbe a kategóriába a Budapesti Városüzemeltetési Központ, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV tartozik. Az előterjesztés szerint ezeknek a vezérigazgatóknak az összes keresete lényegesen kevesebb lesz, mint a csak részben a főváros tulajdonában lévő cégek, illetve az állami energia-szektor első embereinek keretese.

A II-es kategóriában – ahová például a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főtáv és az I-es kategóriájú cégek vezérigazgató-helyettesei tartoznak – 1,45 millió forint a havi alapbér és szintén 40 százalék a teljesítmény-prémium. A III-as fizetési osztályban 1,3 millió, a IV-esben 1,15 millió, az V-ben pedig 820 ezer és 1,1 millió közötti a meghatározott alapbér. A VI-os vezetői kategóriába tartoznak többek között az osztályvezetők, üzemvezetők, csoportvezetők, ők 500 ezer és 800 ezer forint között kereshetnek.

A döntésről a főpolgármester tájékoztatja a fővárosi cégeket, Tarlós István egyben felkéri a gazdasági társaságok ügyvezetését, hogy a bérpolitikai irányelvekben foglaltak alkalmazásáról 2011. január 31-ig adjanak tájékoztatást.

– Független Hírügynökség –