Hat évet kapott a nő, aki összeszurkálta üzlettársát és volt szerelmét Hortobágyon

Akt.:
Debrecen – Nem volt jogos védelmi helyzet – mondta ki a bíróság.

Hét és fél év fegyházbüntetésről hat évre enyhítette másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa annak a nőnek az ítéletét, aki 2012-ben Hortobágyon összeszurkálta üzlettársát és volt szerelmét. A keddi döntés jogerős.

Az ítélőtábla szerint az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék helyesen minősítette a vádlott cselekményét előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként. Az ítélőtábla szerint a vádlott magatartása nem csupán a testi sértés okozására irányult és nem volt jogos védelmi helyzetben. Ugyanakkor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott és a sértett bonyolult érzelmi és gazdasági viszonyát; azt, hogy a sértett kihasználta a vádlott érzelmeit, gyakran megalázta, fenyegette, bántalmazta őt. A sértettnek jelentős közrehatása volt a sérelmére elkövetett cselekményben – áll a döntés indoklásában.

A bírósági tényállás szerint a közös gazdálkodást folytató, szerelmi viszonyban is lévő sértett és vádlott megromlott kapcsolatából a nő ki akart lépni, de tartott a férfitől. 2012 novemberében az asszony a férfit leültette egy székre, kezét hátra-, szemét pedig bekötötte. Ezt követően egy késsel legalább 13 alkalommal megszúrta őt a hátán, a nyaktájékon, a mellkasán. A tényleges életveszélyt az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítség hárította el.

HBN