Hat év hat hónap börtön a csepeli autógyújtogatónak

A csepeli autógyújtogatót rongálásért és közveszély-okozásért hat év hat hónap börtönre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn.

A vádirat szerint a férfi 2008. szeptembere és 2009. januárja között Csepelen több alkalommal gyújtott fel gépjárműveket oly módon, hogy azok kerekét, vagy karosszériáját, többnyire az üzemanyagtartály közelében petróleummal, vagy benzinnel lelocsolta és meggyújtotta.

A vád szerint a felgyújtott autókban körülbelül 21 millió forintos kár keletkezett.
A vádlott korábban beismerte bűnösségét, de azon túl, hogy egyszer az ő házukat is felgyújtotta valaki, nem tudott magyarázatot adni arra, miért gyújtogatott.

A fiatalember 2008. szeptember 22. és 2009. január 17. között Csepelen 19 alkalommal gyújtott fel különböző járműveket. Az autók kerekét vagy karosszériáját legtöbbször az üzemanyagtartály közelében petróleummal vagy benzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta. A tüzet a környékbeliek illetve a tűzoltók oltották el. A gyújtogatással összesen 21 millió forint kár keletkezett, ami részben megtérült. 12 károsult indítványára a bíróság a vádlottat összesen több mint 4 és fél millió forint kártérítésre kötelezte.

Jeney Ivánné bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy a büntetlen előéletű vádlott részletes beismerő vallomást tett. Erre a beismerésre is alapozva mondták ki bűnösnek, hat rendbeli közveszély okozásban és 16 rendbeli rongálásban. A fiatalember pszichés betegsége a szakértők szerint nem befolyásolja a büntethetőséget, de kétségtelenül szerepet játszott a történtekben. A vádlott elmondta: a lángoló autók láttán felszabadultságot érzett és oldódott a szorongása. A bíróság a számos enyhítő körülményre való tekintettel – közöttük arra, hogy a vádlott megbánta tettét és bocsánatot kért – ítélte a vádlottat 6 és fél évre, a kiszabható legnagyobb büntetés 12 év lehetett volna.

Az ítélet nem jogerős, mert az előzetes letartóztatásban lévő vádlott enyhítésért fellebbez majd.

– Független Hírügynökség –