Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.03. 08:35

Reklám az egész világ

<p>A reklámok nem feltétlen „rosszindulatúak”, hanem csak hirdetni akarják az adott terméket. Az emberek nagy része mégsem szereti a reklámot, de megnézi.</p>

Ez vagy azért van, mert rákényszerül vagy mert mindig azokat látja, és észre sem veszi, hogy épp egy reklámot olvas. Manapság már mindenhol láthatunk reklámokat, hirdetéseket, akár az út mentén, tévében, újságokban, buszokon.
Vannak olyan emberek, akik reklámokban látott árukat veszik meg szívesebben, mert azt gondolják, hogy az talán jobb és megbízhatóbb. Ez nem minden esetben van így. Lassan minden egyes gyártónak lesz saját reklámja, bármilyen termékről legyen szó. A reklámokkal tulajdonképpen azt akarják elérni, hogy elcsábítsák az embereket, és meggyőzzék őket arról, hogy az bizony a legjobb termék a sok hasonló közül. Erre több fajta módszert alkalmaznak a hatás elérése érdekében, például valamilyen zenével keltik fel a figyelmet vagy éppen egy elegáns nővel vagy férfival.

Dícséret

Minden típusú reklámnak megvan a maga csábítási eszköze. Mondjuk egy cipő reklámozásához nem fogják kikérni egy orvos véleményét, hanem inkább egy focista vagy valamilyen sportoló véleményére lesznek kíváncsiak. Kisgyerekek nevelésében nem találom túl jó hatásúnak a reklámokat – mert gondoljunk csak a játékfigurák vagy szuperhősök reklámjaira! – olyanokat mutatnak benne, ami megdöbbentheti, vagy éppen butaságra bíztatja a kisgyerekeket.
Vannak olyan hirdetések is, amelyek szimpatikusak, és nem viszik túlzásba az aktuális áru dicsérését, én ezeket jobban megfigyelem és elolvasom, mint azokat, amikben csak istenítik a dolgokat. Véleményem szerint a reklámok fontos közvetítő szerepet töltenek be az emberek életében, és persze nélkülözhetetlenek is abból a szempontból, hogy a kereskedelmi csatornák a reklámokból próbálnak megélni.

Puskás Benjámin
Szepsi Csombor Márton Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!