Hat dolog, ami elképesztően olcsó lett

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: edn.com
Debrecen – Míg a világon minden drágul, addig a technikai felszerelések egyre olcsóbbá válnak.

Az elmúlt években nem volt észrevehető árcsökkenés, sőt, még inkább drágultak az árucikkek. Egyik ilyen termék például a kenyér. De a technika terén más a helyzet.

Komolyabban a témába a Bloomberg vetette bele magát és vizsgálta meg évekkel visszamenőleg az árakat. Az amerikai adatokon alapuló megállapításokban természetesen amerikai százalékok mutatkoznak meg, de a trendek világszerte hasonlóan alakultak.

1. Pc-k és kiegészítők

A legfrissebb adatok nézve a számítógépek ára 1 év alatt közel 9 százalékot zuhant. 35 évig visszamenőleg az adatokat számolva a személyi számítógépek ára körülbelül 99,9 százalékkal lett kevesebb.

2. Szoftverek

A hardverekhez hasonlóan az áruk igencsak csökkent, mivel a szoftverek és programok egy részét már legálisan lehetek tölteni valamilyen weblapról. Az áruk 1980 óta 99,3 százalékkal lett kisebb.

3. Tévé

A tévék esetében már más a helyzet, a számítógépekkel szemben jobban tartják magukat. Egy átlagos tévét ma az 1980-as ár 3 százalékáért értékesítenek.

4. Tőzsdézés

A tőzsdézés költségeinek ára ma harmadannyi, mint 1980-ban volt. És hogy mi köze ennek a technológiához? Nos, a változás főként az internet elterjedésével beinduló e-brókercégeknek köszönhető. De még ha a hetvenes évek mérsékelt tőzsdei érdeklődésének idején érvényes árakkal hasonlítjuk össze, a változás akkor is észrevehető.

5. Fényképezőgépek

Manapság igen sokan mellőzik a fényképezőgépeket, mivel helyettük már az okos telefonnal is megoldható a képkészítés folyamata. De ha valaki mégis a fotóspályát választaná, azoknak az 1990 és 2000 közötti árakhoz képest 75 százalékkal olcsóbban tudhatnak fényképezőgéphez jutni.

6. Mobilszolgáltatás

Ahogy a mobiltelefonok terjednek, úgy csökkenek a telefonszámlák is. Az 1990-es évek óta ugyanannyi sms-ért és hívásért feleannyit fizetünk. Bár a Bloomberg százalékait hangsúlyozottan amerikai adatok alapján számolták ki.

ÉKN