Haszonbérlet: egyszer hopp…

Akt.:
A derecskei Szabó Lajos és családja 50 évre tart birkát
A derecskei Szabó Lajos és családja 50 évre tart birkát - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – A derecskei Szabó Lajosék a menyasszonytánc-pénzből vették az első juhokat.

Szabó Lajos és felesége 1960-ban kötötték össze az életük, és a menyasszonytáncból vásároltak tizenkét anyajuhot. Az idős derecskei házaspár könnyeivel küszködve mesélt a Napló munkatársának az utóbbi hetek hányattatásairól…

Évtizedek óta

– Azóta mindig volt birkánk, és azon a legelőn legelt, amit akkoriban birtokosságnak hívtak. Majd átvette a téesz, de a birkák ugyanúgy legeltek rajta, sőt, miután állami legelő lett (a nemzeti park kezelésében), megint csak maradhattunk. Ledolgoztam az életemet, de ilyen megaláztatás még nem ért. A család összesen négy birtoktestre pályázott, de mint ahogy maga, úgy mi se nyertünk. Megkapta a legelőt egy olyan gyerek, aki életében talán egy birkát odébb nem tett – dohogott az idős asszony, amikor a nálánál jóval fiatalabb Szabó Sándor vette át a szót. „Én agrármérnöki végzettséggel, családi gazdálkodóként egy deka legelőt se nyertem, bezzeg az a hölgy, aki egy Csokonai utcai romos házba bejelentkezett, állítólag két derecskei legelővel lett gazdagabb” – mondta leplezetlen indulattal a fiatalember, aki más furcsaságokról is beszámolt. Megemlített például egy férfit, aki úgy nyert Derecskén legelőt, hogy Debrecenben, egy panelház valahanyadik emeletén lakik, és állítólag jószágai is vannak, de nem Derecskén, hanem Vámospércsen.

Miközben derecskén a vesztes gazda az újságírónak panaszkodott, Tiszafüreden a haszonbérleti pályázaton nyertes gazdálkodók rendeztek ellentüntetést. Több száz géppel, több kilométeres sorban hirdették a résztvevők, hogy „Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon!”


„Fantom földesurak?”
Debrecen, Tiszafüred – A nyertesek állítólagos lakcímén csak romos állapotú lakóházakat találtunk.


Címkék: , ,